Ιεροπρεπώς και μεγαλοπρεπώς εόρτασε τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Νικόλαο η πόλη του Βόλου, με επίκεντρο το ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Μητροπολιτικό της Ναό. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ συμμετείχε πλήθος ευλαβών Χριστιανών. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, η Λιμενάρχης Βόλου Πλοίαρχος Βασιλική Κωνσταντά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε με θερμότητα τους δύο προσκεκλημένους Ιεράρχες και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του καθενός, ενώ ιδιαιτέρως στάθηκε στον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Δαμασκηνό, ο οποίος τυγχάνει πνευματικό του ανάστημα.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του τιμωμένου Αγίου των θαλασσών και προστάτου ων Ναυτικών, ενώ εξήρε τις Θεοειδείς αρετές του: «Πίστη, πραότητα, εγκράτεια, ταπείνωση, εκούσια πτωχεία είναι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος, που τον στόλιζαν στον επίγεια ζωή του και τον ανέδειξαν κατοικητήριο του Θεού, ταμείο της Θείας Χάριτος, λιμάνι απάνεμο για άλλους εμάς, τους θαλασσοπόρους του βίου…». Εξήρε δε ιδιαιτέρως την αρετή της πραότητος, που χαρακτήριζε τον Άγιο Νικόλαο, επισημαίνοντας ότι «Το απολυτίκιο ονομάζει τον Άγιο «εικόνα πραότητος». Όχι απλώς πράο, αλλά στυλογραφία και καθρέφτη της πραότητας. Αν η πραότητα ήταν κάτι χειροπιαστό, αν ήταν δυνατόν να προσωποποιηθεί, αν κάποιος θα ήθελε να κατανοήσει με τις αισθήσεις του σώματος τί είναι η πραότητα, θα αρκούσε, μας λέει το απολυτίκιο, να αντικρίσει τον Άγιο Νικόλαο… Παρά ταύτα, δεν φοβόταν ο πράας Άγιος την κοσμική εξουσία, δεν εδειλίαζε μπροστά στους ισχυρούς, όταν διέβλεπε το άδικο. Περισσότερο δε ακόμα, γινόταν τολμηρός και άφοβος ωσάν λέων, Νταν προσβαλλόταν όχι το δίκιο ενός ανθρώπου, αλλά η Θεία Αλήθεια και το Όνομα του Χριστού…». Αναφερόμενος δε στον μεγάλο σύνδεσμο του λαού μας με τον Άγιο Νικόλαο παρατήρησε ότι «ο Άγιος είναι σωματικά ανάμεσά μας διά του αγίου Λειψάνου του και ταυτόχρονα ολοζώντανος στο πλευρό μας σε κάθε επίκλησή μας. Από τον θρόνο του Θεού, άπου παραστέκεται, προστρέχει κάθε φορά που τον καλούμε με πίστη και αγάπη. Αυτό που ζητεί και περιμένει από μας είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του γιου βίου του, να βαδίσουμε στα ίχνη του, να μιμηθούμε τις αρετές του. Αυτό θα είναι το δώρο που περιμένει να του κάνουμε στη γιορτή του, αυτή είναι η πρέπουσα τιμή που μπορούμε και αξίζει να προσφέρουμε προς το πανάγιο πρόσωπό τουτ…».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας και Κατερίνα Παπανάτσιου, και οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Ιερόθεος ερμήνευσε το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, στο οποίο προσδιορίζονται οι τρεις βασικές αρετές του, η πίστη, η πραότητα και η εγκράτεια. Ανέλυσε τις τρεις αρετές, που αποτελούν και συγκροτούν τον ολοκληρωμένο άνθρωπο. Στην συνέχεια, τόνισε ότι οι τρεις αυτές αρετές ανταποκρίνονται στο τριμερές της ψυχής, που το θεραπεύουν, δηλ. η πίστη το λογιστικό, η πραότητα το θυμικό και εγκράτεια το επιθυμητικό. Συγχρόνως, η δικαιοσύνη ενοποιείται τα τρία αυτά, συνιστώντας την πνευματική ισορροπία. Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι σήμερα έχουμε ανάγκη από ολοκληρωμένους και ισορροπημένους ανθρώπους, διά πρεσβειών του Αγίου Νικολάου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Σμύρνης, ως και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη την παραλία του Βόλου, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία, Στη συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την παρουσία των δύο φιλοξενουμένων Ιεραρχών «και διαπιστώνουν την ευλάβεια του λαού μας, την ενότητα, που διαφυλάττουμε και σφυρηλατούμε με κάθε τρόπο και ν’ απολαμβάνουν τις χαρές του τόπου μας. Ο Άγιος Νικόλαος μας καλεί να στρέψουμε τον νου μας στους ναυτικούς μας, όπου γης και να προσευχηθούμε για τα στελέχη του Λιμενικού μας Σώματος, που δίνουν καθημερινά την μάχη για να σώσου ανθρώπους στις θάλασσές μας». Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κλίμα αλληλεγγύης, που διαφυλάσσεται διαχρονικά στην πόλη μας και τόνισε ότι «δεν θα πάψουμε να φροντίζουμε και τα παιδιά όλου του κόσμου. Ο Άγιός μας στη Δύση θέλει να είναι ο Άγιος των παιδιών, έστω κι αν έχουν παραμορφώσει τη μορφή του και για μας είναι ο προστάτης της ψυχής και του σώματος κάθε παιδιού. Και δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τα παιδιά, παρασυρόμενοι από γεγονότα που εξελίσσονται και θέλω να πιστεύω ότι θα φανούμε όλοι αντάξιοι των περιστάσεων, να υπερασπιστούμε τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε αδελφό μας και ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί ο Άγιος Νικόλαος είναι ο κατεξοχήν Άγιος που απαρνείται κάθε βία, γιατί είναι ο άγγελος και ο άνθρωπος της πραότητας. Έτσι θέλουμε να βλέπουμε κι εμείς την πόλη μας, να βιώνουμε την Ορθοδοξία μας. Υποδεχτήκαμε και υποδεχόμαστε παιδιά απ’ όλο τον κόσμο και στεκόμαστε κοντά τους με στοργή και αγάπη. Φιλοξενούμε στα σχολεία, δίνουμε ό,τι έχουν χρειαζούμενο, σταθήκαμε απέναντι στον κάθε άλλο ως μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Έτσι πορευόμαστε ενωμένοι, άρχοντες και λαός αυτού του τόπου».