Την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας (6.11.2023) στην εκδήλωση, που έκανε η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με θέμα το μέλλον της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα όλοι οι ομιλητές κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους για τη δημιουργία μίας νέας πολιτικής πλατφόρμας.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με μία φράση έδειξε τις προθέσεις του για το μέλλον. «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος είχα πει ότι είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς και τις ιδέες τους. Λυπάμαι, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και πρόσθεσε:
«Στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας Αριστεράς να στοχεύει στο όνομα του προέδρου, είναι απολίτικο.
Το μεγάλο λάθος είτε μείνουμε είτε φύγουμε είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη που εμφάνισαν ως τον μεγάλο εχθρό τον Τσίπρα δίνοντας μάχη για το χθες.
Αν έχει ρόλο η ανανεωτική Αριστερά είναι για τις νέες μάχες».
Όμως και όλοι οι ομιλητές, ο Αντώνης Τζανακόπουλος, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου εκτός από την Σία Αναγνωστόπουλου, εμφανίστηκαν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του ήττα, εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική στο νέο εγχείρημα. Ωστόσο διαφώνησε με τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών τα οποία έχουν παραπεμφθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με το ύφος των στελεχών που έχουν κάνει αυτές τις δηλώσεις, οι διαγραφές είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς και γι’ αυτό θα αντισταθεί με κάθε τρόπο.
Οι περισσότεροι από το ακροατήριο, που ζήτησαν και πήραν τον λόγο, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνύπαρξης της νέας ηγετικής πλειοψηφίας και της «Ομπρέλας».
Ορισμένες παρεμβάσεις είναι ενδεικτικές:
- «Αυτή η χαλασμένη τούρτα με δηλητηριασμένο κερασάκι τον Κασσελάκη, μπορεί να λέγεται κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;».
- «Να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος και να γίνει αυτό πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα».
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει, οι σημερινοί κρατούντες κάνουν αντιποίηση ονόματος. Εγώ αποχώρησα».
- «Ο Ευκλείδης λέει ‘μάλλον, να δούμε’, η Σία λέει να δώσουμε τη μάχη μέσα: πώς και μέχρι πού;».
- «Η κ. Αχτσιόγλου και άλλοι πού είναι σήμερα; Στηρίξαμε τον Τσίπρα, σήμερα λέμε ‘ανοχή τέλος».
Στην Κουμουνδούρου πάντως επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το καλό κλίμα εκφράστηκε και από το γεγονός ότι υπήρξε κοινή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για το θέμα των Τεμπών και των υποκλοπών, αφού και για τα δύο κόμματα τα ζητήματα αυτά κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στην ατζέντα τους.
Στην ανακοίνωση των κομμάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι δυο άνδρες συζήτησαν για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών».
Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει «άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών».
Ο Στέφανος Κασσελάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «υπηρετούμε πάνω απ’ όλα τον κόσμο, και ο κόσμος θέλει λύσεις και από την πλευρά μας οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές. Χτίζοντας πάνω σε αυτό το πιο προσεκτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για το ζήτημα των υποκλοπών τόνισε ότι «δυστυχώς η αγωνία του πρωθυπουργού να πετύχει τη συγκάλυψη οδηγεί τη χώρα πέρα από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών. Και ήταν πάρα πολύ δυσάρεστο που από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ράμμο κάτι που έγινε πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διότι τις προηγούμενες φορές είχε γίνει από Υπουργούς του και από ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση».