Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 05:03
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πάσχα : Διχασμένοι οι ειδικοί για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις – Τι περιμένουν

¸ëåã÷ïé áðü áóôõíïìéêïýò óå ðïëßôåò óôá äéüäéá ôùí Áöéäíþí ãéá ôçí åöáñìïãÞ ôùí ðñüóèåôùí ìÝôñùí ìå áðáãüñåõóç êõêëïöïñßáò, ãéá ôïí ðåñéïñéóìü ôçò äéÜäïóçò ôïõ êïñïíïúïý, óôçí ÁèÞíá .





Όσο πλησιάζουν οι μέρες για τη γιορτή του Πάσχα, τόσο μεγαλώνει η ανυπομονησία των πολιτών για το τι μέλει γεννέσθαι σχετικά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό.

Μπορεί κυβέρνηση και ειδικοί να θέλουν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στα νοσοκομεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προβλέψεις και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν την Μεγάλη Δευτέρα.

Οι πιθανότητες για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού που θα επιτρέψουν την έξοδο του Πάσχα, την δεδομένη στιγμή φαίνεται πως να είναι στο 50-50.

Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που είναι συγκρατημένοι, περιμένοντας να δουν αν συνεχιστεί η σταθεροποίηση κρουσμάτων και η πτώση της θετικότητας που παρατηρείται, ώστε να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση.

Το μόνο που θεωρείται σίγουρο -προς το παρόν- είναι ο στόχος για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Στόχος τον οποίο στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο, και ο οποίος σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει και την απελευθέρωση των μετακινήσεων, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη «είναι δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες».

Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», είπε.

Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Επιφυλακτικός ο Γώγος

Κάτι που επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων,  Χαράλαμπος Γώγος. «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα», είπε,  πρόσθέτοντας πως πάνω απ όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.

Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση. Ωστόσο σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Επεσήμανε ότι η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κοροναϊού στη Δυτική Μακεδονία.

Βασιλακόπουλος : Να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα για «να αραιώσουμε»

Βασικό ρόλο στην άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναμένεται να παίξουν εκτός από τους εμβολιασμούς, που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, και τα self test, που μπορούν να περιορίσουν προληπτικά τη διασπορά.

«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο MEGA, τασόμενος υπέρ της απλευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», σημείωσε.

Καπραβέλος : Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό

Στον αντίποδα, ο  Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε με έμφαση:

«Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…»

Ο κ. Καπραβέλος ανέδειξε για μία ακόμα φορά τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στην μάχη κατά του κοροναϊού. Μιλώντας στο Open TV, είπε χαρακτηριστικά πως «είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κοροναϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς…»

Ο κ. Καπραβέλος εξήρε την δουλειά που γίνεται με τους εμβολιασμούς, μιας και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αφού «έχουμε περισσότερους νέους με κοροναϊό, στους μεγαλύτερους έχει κάνει δουλειά το εμβόλιο».

Παρόλα αυτά, ο έμπειρος γιατρός είπε ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό

Ρίσκο χαρακτήρισε τις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τα σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια, προκειμένου οι πολίτες να ταξιδέψουν σε άλλους νομούς και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους. Με άλλα λόγια, μόνο οι αρνητικοί στο τεστ θα μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ οι θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο αυτοπεριορισμού.

Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα όσων θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

Τέλος, θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της πανδημίας, που θα αξιολογηθούν από τους ειδικούς την επόμενη εβδομάδα.