Περίπου 3.000 αιτήσεις, στις οποίες αντιστοιχούν οφειλές 1,5 δισ ευρώ, αναμένεται να ρυθμιστούν μέσω Εξωδικαστικού μέσα στο Φθινόπωρο.
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει έντονη κινητικότητα και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η προτροπή προς τις τράπεζες και του υπουργού Οικονομικών αλλά και του Διοικητή της ΤτΕ, για πιο γοργές διαδικασίες.
Ως τον προηγούμενο μήνα περίπου 6.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν υποβάλει οριστικά αιτήσεις ρύθμισης για χρέη 3,3 δισ ευρώ, ενώ στον… προθάλαμο βρίσκονται οφειλές 21,2 δισ ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εντός των επόμενων 2-3 μηνών θα περάσουν προς αξιολόγηση 1.860 αιτήσεις για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 442 εκ ευρώ, καθώς και 1.356 αιτήσεις για χρέη προς τράπεζες ύψους 1,1 δισ ευρώ.
Με πολυσέλιδη εγκύκλιο του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να κινηθούν εφεξής, αναφορικά με τις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού. Κατ’ αρχάς, στην εξωδικαστική ρύθμιση (πολυμερή ή διμερή) υπάγονται οι οφειλές προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένες, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Αντιθέτως, ΔΕΝ υπάγονται:
- απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων
- οφειλές από τελωνειακούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- οφειλές προς αλλοδαπό Δημόσιο
- οφειλές υπέρ άλλων τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά Κ.Ε.Δ.Ε.
- οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί, ανεξάρτητα αν η ρύθμιση είναι σε ισχύ
Δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 240 έντοκες δόσεις
Στο πλαίσιο των διαδικασιών της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 240 έντοκες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, χωρίς περίοδο χάριτος. Ο προσδιορισμός του τελικού ποσού αποπληρωμής και ο καθορισμός των δόσεων γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω σχετικού υπολογιστικού εργαλείου.
Προβλέπεται, όμως και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών (με εξαίρεση τη βασική οφειλή από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους), υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο ΔΕΝ περιέρχεται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με την υποβολή της αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης αρχίζει να “τρέχει” αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Τί πρέπει να προσέξουμε
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η αναστολή ΔΕΝ καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματισθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού, όπως η κατάσχεση, όταν διενεργείται επί περιουσιακού στοιχείου στο οποίο οι απαιτήσεις του κατασχόντος είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό; Η αναστολή δεν εμποδίζει την κατάσχεση από το Δημόσιο ακινήτου του οφειλέτη στο οποίο έχει εγγράψει υποθήκη για οφειλές των οποίων ζητείται η ρύθμιση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η οριστική υποβολή της αίτησης ΔΕΝ συνεπάγεται την αναστολή κατάσχεσης εις χείρας τρίτων (π.χ. λογαριασμό σε τράπεζα) που έχει επιβληθεί από το Δημόσιο για οφειλές των οποίων ζητείται η ρύθμιση σε χρονικό σημείο που προηγείται της έναρξης της αναστολής, ακόμα και ως προς τυχόν μελλοντικές χρηματικές απαιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο της κατάσχεσης (δηλαδή απαιτήσεις που γεννιούνται μετά την έναρξη της αναστολής). Τι σημαίνει αυτό; Η τράπεζα οφείλει να εξακολουθήσει, και μετά την οριστικοποίηση υποβολής της αίτησης, να αποδίδει στο Δημόσιο τα κατασχεθέντα ποσά
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εξαιρετικά, κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, προβλέπεται η άρση των κατασχέσεων απαιτήσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και ΜΟΝΟ αν έχει εξοφληθεί ποσοστό 75% του συνολικού προς καταβολή στο Δημόσιο ποσού της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.
Η υπερπολύτιμη ρύθμιση μέσω Εξωδικαστικού μπορεί να χαθεί σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή δόσεων, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά είτε την αξία 3 δόσεων είτε την αξία τουλάχιστον του 3% του συνολικά οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσού σύμφωνα με τη σύμβαση.
Η ρύθμιση “πέφτει” αν βασίστηκε, άμεσα ή έμμεσα, σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο οφειλέτης ή και μέλη της οικογένειάς του. Απώλεια ρύθμισης προβλέπεται, επίσης, αν έχει υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη, όπως κι αν η σύμβαση καταγγελθεί από άλλο συμμετέχοντα πιστωτή.