Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ακόμη και οι διαθήκες των 73 ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο σε γηροκομείο των Χανίων.
Οι καταγγελίες για την εν λόγω δομή διαδέχονται η μία την άλλη, με την υπόθεση να έχει απασχολήσει και το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέθεσε ερώτημα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πέρα από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι ζούσαν οι τρόφιμοι, οι έρευνες εστιάζουν και ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα από τροφίμους.
Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου του γηροκομείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας του. Εξονυχιστικά εξετάζεται, δε, η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση.
Οσον αφορά τις καταγγελίες για διαθήκες, πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, είπε στον ΣΚΑΪ:
«Έχω δώσει κατάθεση 14ων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια». Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείο άφησε να εννοηθεί ότι η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων του γηροκομείου. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι τρόφιμοι με ψείρες ψεκάζονταν με εντομοκτόνα προκειμένου να καταπολεμήσουν τα έντομα κεφαλής.
Ο ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι το αργότερο μετά το Πάσχα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε ανθρώπους του γηροκομείου.
«Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί. Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορωνοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι» είπε ακόμη η πρώην υπάλληλος.
Γηροκομείο Χανίων: Τάιζαν με βίαιο τρόπο τους τροφίμους
Αλλη πρώην υπάλληλος κατήγγειλε ότι τάιζαν ακόμη και με την βία οι υπάλληλοι τους τροφίμους.
«Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε» ανέφερε, σημειώνοντας πως έγιναν «πολλά βίαια πράγματα» στο διάστημα που εργάστηκε εκεί.
Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει καταγγελίες για ασιτία τροφίμων, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «κολαστήριο», αναφέροντας πως χτυπούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιωμένους και δεν τους έδιναν νερό.
‘’Πεινάω, σήκωσέ με, σκέπασέ με…’’.
Συγγενείς φιλοξενουμένων μιλούν για μια κατάσταση φρίκης στο γηροκομείο, κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι και υποσιτισμένοι, ενώ τους ξύριζαν τα μαλλιά.
Όσα περιγράφει η ανιψιά ενός ηλικιωμένου δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους. «Τους έβριζαν, τους χτυπούσαν στα χέρια και τους έδεναν στο κρεβάτι για ασήμαντο λόγο. Είχαν κάτι δίσκους που είχαν μια θέση για φαγητό που ούτε μωρό δεν χορταίνει. Θυμάμαι τις ηλικιωμένες όταν πήγαινα στα δωμάτια να μου ζητούν νερό. Μου έλεγαν ‘’πεινάω, σήκωσέ με, σκέπασέ με…’’.
Ο θείος της γυναίκας είχε μπει στον οίκο ευγηρίας το 2017, εκεί έμεινε για ένα χρόνο διάστημα διάστημα κατά το οποίο η υγεία του επιβαρύνθηκε. «Όταν τον πήγαμε στο γηροκομείο ήταν γύρω στα 100 κιλά και έγινε σκελετός. Εχασε τουλάχιστον 30 με 40 κιλά. Υποσιτίζονταν οι άνθρωποι. Ήθελε να φύγει. Μου έλεγε ‘’πάρε με από εδώ. Πάρε με να πάμε σπίτι».
Η ίδια γυναίκα, μιλώντας στο zarpanews.gr, πρόσθεσε: «Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί. Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο».
Κρεβάτι στο χώρο πλυντηρίων
Ακόμα, η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι στο υπόγειο υπήρχε τρόφιμος σε κρεβάτι στον χώρο πλυντηρίων.
«Εκεί δεν υπήρχε προσωπικό, λειτουργούσαν μόνο με κάμερες. Υπήρχε η κυρία που έπλενε τα ρούχα και στον χώρο των πλυντηρίων υπήρχε κρεβάτι στο οποίο κοίμιζαν τρόφιμο. Ο οποίος έμαθα ότι ήταν συγγενής γνωστού ηθοποιού. Δεν ξέρω γιατί τον κοίμιζαν εκεί στο πλυντήριο».
«Η μητέρα μου δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τα ουρλιαχτά»
Συγκλονίζει και η μαρτυρία κόρης φιλοξενούμενης στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. «Μου παραπονέθηκε την πρώτη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια γιατί άκουγε ουρλιαχτά. Σιγά σιγά έβλεπα και μια ακαμψία στο λαιμό. Προφανώς με κάτι την ‘’ποτίζανε’’ μετά όπως κατάλαβα. Η μόνη της φοβία ήταν… ‘’πες τους να μην με ξυρίσουν γιατί όλες εδώ τις ξυρίζουν».
Η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας διαψεύδει τις καταγγελίες και όσα λέγονται είναι ανυπόστατα, όπως υποστηρίζει. «Κάνουμε ότι πρέπει όσον αφορά στους φιλοξενούμενους».
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων ηλικιωμένων και δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και σε βάθος δεκαετίας και για παλαιότερους θανάτους.
Καταθέσεις από πρώην εργαζομένους
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, στον υποσιτισμό, στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων για να βρίσκονται σε καταστολή και στις κατακλίσεις που οδηγούσαν στον θάνατο.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, δύο νοσηλευτές έπρεπε να φροντίζουν σε καθημερινή βάση 68 ηλικιωμένους ενώ τη νύχτα έμενε μόνο ένας νοσηλευτής. Τις επόμενες μέρες θα βγει το πόρισμα από τις ιστολογικές εξετάσεις ηλικιωμένης γυναίκας η εκταφή της οποία έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν.
«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει». Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».
«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή» τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.
Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι. «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».
Τι λέει η διοίκηση του γηροκομείου
Με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου τις διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως «θα φανεί η αλήθεια».
Μιλώντας στην κάμερα της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης», η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είπε: «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Ολα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενης της μονάδας. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί».
Σε ανάλογα μήκη κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της εκπροσώπου εργαζομένων του γηροκομείου. «Ακούγοντας όλες αυτές τις καταγγελίες είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Δουλεύουμε εδώ από τις αρχές της επιχείρησης. Ποτέ δεν έχουμε κακοποιήσει, ποτέ δεν έχουμε χτυπήσει. Τα χέρια μας είναι καθαρά. Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες» ανέφερε και πρόσθεσε σχετικάκα με τους πρώην εργαζομένους που έκαναν τις καταγγελίες: «Μετά τις απολύσεις τους ίσως έχουν τους δικούς τους λόγους, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους ξέρω. Πάντως υπάρχει σκοπιμότητα. Εχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Καταγραφόμαστε από κάμερες όλο το 24ωρο και θα φανεί αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές».