Πέθανε σε ηλικία 46 ετών από σοβαρή ασθένεια η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σοφία Κοκοσαλάκη. Η διάσημη σχεδιάστρια ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και η είδηση του ξαφνικού θανάτου της έχει συγκλονίσει τον χώρο της μόδας και όχι μόνο. Άφησε πίσω την κόρη, τον σύζυγό της, τους γονείς και τα αδέλφια της.
Δείτε το post στο προφίλ της μητέρας της στο Facebook:
Ποια ήταν η Σοφία Κοκοσαλάκη
Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1998.
Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.
Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το 2004 η Σοφία Κοκοσαλάκη κέρδισε το βραβείο New Generation Designer. Την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με αποκορύφωμα το επιβλητικό ένδυμα της Ισλανδής τραγουδίστριας Μπγιορκ, το οποίο καθώς τραγουδούσε ξετυλιγόταν σε έκταση 900 τ.μ. καλύπτοντας όλους τους αθλητές.
Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε η σχεδιάστρια είναι υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι.
Ωδή στην μινωική κληρονομιά
Πριν κάποιο διάστημα η Σοφία Κοκοσαλάκη λάνσαρε την πρώτη της προσωπική συλλογή κοσμημάτων με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, κατασκευασμένες αποκλειστικά από Έλληνες τεχνίτες. Δίνοντας νέα πνοή στα σύμβολα της Μινωικής Κρήτης, κατάφερε να αποτυπώσει με σύγχρονο τρόπο την μινωική κληρονομιά της, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον ξένο Τύπο και επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά πως η ελληνική δημιουργία μπορεί να σταθεί επάξια στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. «Η κληρονομιά μου είναι μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, αλλά προσπαθώ πάντα να την αναδεικνύω μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης» έλεγε η ίδια. «Συνήθως εμπνέομαι από τις άρπες και τα κριάρια καθώς σχετίζονται με την κρητική μου καταγωγή, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω πολύ αφηρημένες μορφές για να πω την δική μου ιστορία, με γνώμονα πάντα την πολύτιμη ιστορία του τόπου μου».
Πηγή: ethnos.gr