Τεράστια επιβάρυνση θα γνωρίσουν τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να θερμάνουν το φετινό χειμώνα τα σπίτια τους με πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιριών υγρών καυσίμων και με βάση την πορεία εξέλιξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%.
Στα 1,10 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή
Πηγές θέλουν, από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να διαμορφώνεται μέση τιμή στα περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο. Και οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται και επισφαλείς, εξαιτίας της δυναμικής που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι.
Οι εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψη τους για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ.
Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η τιμή των 1,10 ευρώ τότε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οπότε και είχε ξεκινήσει να πωλείται προς 0,798, προκύπτει αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά σχεδόν 40%.
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν προχώρησε κατά το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι τιμές είχαν ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο. Θεωρούσαν δηλαδή απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν ποσότητες ώστε να φουλάρουν τις δεξαμενές τους για το φετινό χειμώνα.
Στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, με αφορμή την αύξηση των τιμών, επαναφέρουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πάγιο αίτημα τους για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως πιστεύουν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινές και αντίθετα αναμένεται να είναι και ενισχυμένες. Και αυτό επειδή οι πολίτες θα προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό σε μαζικές αγορές ποσοτήτων.
Πηγή: ΟΤ