Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.
«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.
Σκέψεις και για άλλες ρυθμίσεις οφειλών -Σενάρια για νέα «120άρα»
Όπως έγραφε το iefimerida.gr, η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και «κούρεμα» των χρεών, που «γεννά» η πανδημία, και το οικονομικό επιτελείο συνειδητοποιεί ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχουν συσσωρευθεί τόσες υποχρεώσεις που θα είναι αδύνατον να εξοφληθούν έστω σε 24 δόσεις και κάπως έτσι το σενάριο μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων δείχνει να κερδίζει έδαφος.
Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά» κι αυτό δεν είναι άλλο από την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών για μέτρα, που μπορούν να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των επόμενων ετών.
«Οι εξελίξεις, αναφορικά με τις υφιστάμενες και τις νέες ρυθμίσεις οφειλών, θα συνεχίσουν να τελούν υπό στενή παρακολούθηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι αν και είναι σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής, τα μόνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και οι ρυθμίσεις φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών δεν είναι τέτοιου χαρακτήρα, καθώς επηρεάζουν το αποτέλεσμα των επόμενων, πολλών ετών. Από την άλλη, το να απαιτήσεις πληρωμές φόρων και εισφορών, από επιχειρήσεις κι επαγγελματίες που δεν θα έχουν σταθεί ακόμα καλά- καλά στα πόδια τους, είναι σαν να προσθέτεις με συνοπτικές διαδικασίες νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο «βουνό» των υφιστάμενων, που ξεπερνούν τα 140 δισ ευρώ.
Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έχουν «παγώσει» λόγω lockdown
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες υποχρεώσεων, που λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα. Η πρώτη είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, οι οποίες έχουν «παγώσει» ως τις 30 Απριλίου. Σε αυτές προστίθενται οι πληρωμές ΦΠΑ του Νοεμβρίου, καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων για τον τρέχοντα μήνα. Η δεύτερη- και πιο επικίνδυνη- κατηγορία υποχρεώσεων, είναι οι φόροι και εισφορές του καλοκαιριού, που έπρεπε να πληρωθούν κανονικά, όπως επίσης οι αντίστοιχες υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας (φόρος εισοδήματος φυσικών- νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ), που δεν έχουν αναστεί. Φυσικά, με δεδομένη την παράταση του lockdown για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο τρίτης καραντίνας, όπως εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι, το πρόβλημα θα οξύνεται.
Πηγή: iefimerida.gr