Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός – Φόβοι και για τρίτο κύμα της πανδημίας
Σκεπτικισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών καθώς υπάρχουν φόβοι πως η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα στην χώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον ALPHA 98.9 τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό ενώ εξέφρασε φόβους πως οι βεβιασμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις προκειμένου η αγορά να μην ανοίξει «με τον τρόπο που κάποιοι περιμένουν», γιατί όπως τόνισε, κανείς δεν θέλει να δει εικόνες Harrods στην Ελλάδα. Άλλωστε, οι σχετικές ανησυχίες εδώ και μέρες, κάτι που είχε αποκαλύψει το protothema.gr το οποίο από χθες σημείωνε πως «οι σκηνές… αλλοφροσύνης έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά την λήξη του lockdown στην Αγγλία, ‘τρομάζουν’ την κυβέρνηση και ενδεχομένως ‘φρενάρουν’ τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, πριν από τις γιορτές».
Πάντως, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, εάν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και επανέλαβε πως τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει.
Στο μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αχτίδα αισιοδοξίας» για πρώτη φορά στην πανδημία.
Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις
Την ίδια ώρα, επίκεινται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Αγοραστική υστερία
Προβάδισμα, σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού. Η πιθανότητα, άλλωστε, εκδήλωσης αγοραστικής υστερίας -λόγω και της πολυήμερης στέρησης- είναι υπαρκτή και αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Παράλληλα, η αδυναμία των εταιριών ταχυμεταφορών να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών παρότι πρόκειται για το δεύτερο lockdown, η απουσία ιδιωτικών δικτύων διανομής από πλευράς πολυκαταστημάτων ή μεγάλων αλυσίδων, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής του συστήματος «click away» (παραλαβή επί τόπου στο κατάστημα κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), όπως εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αυξάνουν την αγοραστική ζήτηση στα ύψη, αγχώνοντας τους ειδικούς.
Εκκλησιασμός με το… μέτρο
Αγχωτική πάντως για τους επιστήμονες καθίσταται και η πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τον ανώτατο κλήρο, επιτρέποντας υπό αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των λατρευτικών χώρων. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη στιγμή που το πως θα ενταχθεί η εκκλησιαστική ζωή στις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων συζήτησαν τηλεφωνικά στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.
Παρά τη διάθεση της πολιτείας να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η πίεση από πλευράς ιεραρχών και θρησκευτικών οργανώσεων έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ ένας ένας ασπάζονται δημόσια την ίδια θέση και πολλοί μητροπολίτες.
Από πλευράς της κεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας προκρίνεται η υιοθέτηση καλών πρακτικών, δηλαδή οι ναοί να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και με δυνατότητα για περισσότερες λειτουργίες, είτε να υιοθετηθεί το «μοντέλο Κύπρου», με επιτρεπόμενο αριθμό ανά λειτουργία τα 75 άτομα. Για την αποφυγή τυχόν συνωστισμού, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ματαίωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Φώτων, ενώ με τη «λογική της Πάτρας» θα εορτασθεί η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.