Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 11:30
Αθλητικά

Πετσόκοψε τις ελπίδες της Εθνικής η Γεωργία






Στραβοπάτημα για την Εθνική απέναντι στη Γεωργία στην Τούμπα, αφού το 1-1 περιορίζει τις ελπίδες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η ομάδα του Φαν’τ Σχιπ δεν εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και παρά το γεγονός ότι ευτύχισε με αυτογκόλ δώρο του Κακαμπάτζε στο 76’, βραχυκύκλωσε στα καπάκια και έδωσε την ευκαιρία στον «δαίμονα» Κβαρατσκέλια να τιμωρήσει την αδράνεια της.

Με την ισοπαλία αυτή, επί της ουσίας η Εθνική χάνει το πλεονέκτημα που πήρε κόντρα στην Ισπανία πριν από επτά βράδια στη Γρανάδα, με τη Σουηδία και τους «φούριας ρόχας» να έχουν πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα από νωρίς στον όμιλο.

Στο μυαλό του κόουτς

Με τον Γιαννούλη στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Παυλίδη στην κορυφή της επίθεσης επέλεξε να ξεκινήσει την Εθνική ο Φαν’τ Σχιπ που επέλεξε σχηματισμό 4-2-3-1.

Πιο συγκεκριμένα ο Ολλανδός τεχνικός παρέταξε την ομάδα με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τους Τζαβέλλα, Παπαδόπουλο, Μπακάκη και Γιαννούλη στην άμυνα που προτιμήθηκε αντί του Τσιμίκα, ενώ Ζέκα και Μπουχαλάκης ήταν τα δύο χαφ. Από εκεί και πέρα ο Μπακασέτας που είχε ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης με την Ισπανία επιλέχθηκε να είναι μπροστά τους σε μια πιο γνώριμη για τον ίδιο θέση, ενώ τον πλαισίωναν οι Φορτούνης και Τζόλης, με τον Παυλίδη να επιλέγεται στην κορυφή της επίθεσης αντί του Γιακουμάκη.

Από την άλλη με όλα του τα όπλα και σχηματισμό 4-2-3-1 παρέταξε τη Γεωργία ο Βίλι Σανιόλ.

Ο Γάλλος κόουτς επέλεξε τον Λόρια κάτω από τα δοκάρια και τους Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια και Γκιορμπελίτζε στην τετράδα της άμυνας, με τους Κανκάβα και Αμπουρτζάνια το δίδυμο στα χαφ. Λομπχανίτζε, Κιτεϊσβίλι και Κβαρατσκέλια ήταν στη μεσοεπιθετική τριπλέτα, με τον Ζιζβιβάτζε στην κορυφή της επίθεσης.

Το ματς

Σε αντίθεση με το ματς στη Γρανάδα κόντρα στην Ισπανία, η Εθνική είχε εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό απέναντι στους Γεωργιανούς. Ήταν ξεκάθαρο με την επιλογή των Μπακασέτα, Φορτούνη και Τζόλη πως στόχος ήταν η καλή κυκλοφορία, κάτι που φάνηκε από το ξεκίνημα. Μάλιστα η πρώτη μεγάλη φάση ανήκε στη «γαλανόλευκη» με τους Φορτούνη, Γιαννούλη και Τζόλη να κρύβουν την μπάλα στο 8’, αλλά το πλασέ του τελευταίου από εξαιρετική θέση έφυγε άουτ.

Χαρακτηριστικό στο πρώτο 20λεπτο ήταν πάντως το γεγονός πως κάθε φορά που έχαναν την μπάλα και την κατοχή οι παίκτες του Φαν’τ Σχιπ, πίεζαν ψηλά ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο, γεγονός που δυσκόλεψε στο ξεκίνημα την κυκλοφορία από τους φιλοξενούμενους που δεν είχαν τρόπο να πλησιάσουν την περιοχή του Βλαχοδήμου πλην των στατικών φάσεων

Οι διεθνείς μας όσο κυλούσαν τα λεπτά πατούσαν καλύτερα στο χορτάρι, ενώ ήταν φανερό πως η δυνατή πτέρυγα και η βασική πηγή κινδύνου ήταν η αριστερή, με τους Γιαννούλη και Φορτούνη, αλλά και τον Μπακασέτα που στήριζε τις προσπάθειες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τις τρεις φορές που η Ελλάδα πάτησε την αντίπαλη περιοχή το έκανε από εκεί. Βέβαια, ο αρχηγός του Ολυμπιακού που ήταν ορεξάτος δεν έμενε μόνο στην αριστερή πτέρυγα, αλλά είχε μια γενική ελευθερία κινήσεων που δυσκόλευε την άμυνα της Γεωργίας να τον περιορίσει.

Ωστόσο μετά το ημίωρο η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Οι παίκτες της Εθνικής δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλες με την ίδια ευκολία, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να πάρουν μέτρα και να ψάχνουν τον τρόπο να πλησιάσουν την περιοχή της Ελλάδας. Ο Κβαρατσχέλια αποτελούσε βασική πηγή κινδύνου και κάθε φορά που η μπάλα πήγαινε αριστερά, είχε τον τρόπο να ταλαιπωρεί τον Μπακάκη. Ανεξάρτητα από τα μέτρα που πήρε η ομάδα του Σανιόλ δεν μπόρεσε να βγάλει καθαρή τελική και να ανησυχήσει πρακτικά την Ελληνική ομάδα.

Αν και η Ελλάδα έδωσε χώρο στη Γεωργία, κατάφερε έστω και στην κόντρα να βγάλει φάση και να απειλήσει στο 38’ όταν μετά από ωραία ανάπτυξη , ο Μπακάκης έκανε… γλυκιά σέντρα, με τον Φορτούνη να πιάνει την κεφαλιά αλλά θα στείλει την μπάλα πάνω στον Λόρια.

Στην επανάληψη, εκτός της αναγκαστικής αλλαγής του Μαυρία με τον τραυματία Μπακάκη στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Φαν’τ Σχιπ πέρασε στο ματς τον Λημνιό στη θέση του Τζόλη που δεν τράβηξε χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας η τακτική προσέγγιση του ματς.

Βέβαια η ομάδα του Σανιόλ ήταν καλά στημένη στο γήπεδο, περιορίζοντας στο έπακρο τους δημιουργικούς μέσους της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Παυλίδης που ήταν στην κορυφή να μοιάζει αποκομμένος από το υπόλοιπο σύνολο. Επιπλέον όπως και στο πρώτο μέρος ο Κβαρατσχέλια ταλαιπωρούσε την ελληνική άμυνα που δεν είχε τρόπο να τον περιορίσει.

Με τις γραμμές της Εθνικής αποκομμένες, η μπίλια φαινόταν πως κάθεται περισσότερο στη Γεωργία που είχε την υπεροχή στα σημεία στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 69’ μάλιστα στη μεγαλύτερη ευκαιρία τους στο παιχνίδια πλησίασαν στο γκολ, αλλά ο Βλαχοδήμος αντέδρασε σωστά και έσωσε την εστία του στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αμπουρτζάνια.

Και ενώ έσφιγγαν τα γάλατα για τη «γαλανόλευκη» με τη Γεωργία να είναι ανώτερη, η τύχη χαμογέλασε στην Εθνική, όταν από το πουθενά μετά από σέντρα του Λημνιού και ενώ δεν είχαμε γεμίσει την αντίπαλη περιοχή, ο Κακαμπάτζε έκανε τραγικό λάθος, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Λόρια για το 1-0.

Ωστόσο αντί να βραχυκυκλώσει η Γεωργία, έπαθε μπλακ άουτ η Ελλάδα, αφού στην αμέσως επόμενη φάση η ελληνική άμυνα κοιμήθηκε με τον Κβαρατσκέλια να περνάει σαν σταματημένο τον Μαυρία και με σουτ στην κλειστή γωνία του Βλαχοδήμου, που δεν την είχε καλύψει, να ισοφαρίζει ισοφαρίζει σε 1-1!

Ο MVP: Μακράν και με διαφορά κορυφαίος του ματς ο Κβαρατσκέλια. Ο Γεωργιανός εξτρέμ σε κάθε του επαφή έκανε άνω κάτω την ελληνική άμυνα, ενώ με το γκολ του πλήγωσε την Ελλάδα και χάρισε στην ομάδα του τον πρώτο της βαθμό στον όμιλο.

Η σφυρίχτρα: Ο Μαρτσίνιακ κατάφερε και πέρασε απαρατήρητος σε ένα ματς πάντως που δεν είχε δύσκολες φάσεις. Η διαιτησία του είχε θετικό πρόσημο, χωρίς να υπάρχουν μεγάλα λάθη. Σωστός και στον πειθαρχικό έλεγχο.

Advertisement