Πιο δυστυχισμένοι οι νέοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και φταίνε τα… social media – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Λιγότερο ευτυχισμένη από τις παλαιότερες αισθάνεται η νέα γενιά καθώς υποφέρει από μία κρίση, σαν κι αυτή της μέσης ηλικίας, όπως διατείνονται οι συντάκτες της έκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2024. Επισημαίνουν δε ότι για τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα social media.
Επιπλέον, οι νέοι στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα υλικά αγαθά δεν σχετίζονται πάντα με την ευτυχία. Για τον καθηγητή, Δρ. Βιβέκ Μάρτι, γενικό χειρουργό στις ΗΠΑ, το να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνουμε φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ήταν αποτυχημένοι οι χειρισμοί των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Αμερικανός καθηγητής υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι νέοι στη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλυτέρους τους. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη. Η φθίνουσα ευημερία σε άτομα κάτω των 30 ετών, έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της λίστας των 20 πιο ευτυχισμένων χωρών, όπως αποκάλυψε η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2024.
Ο Αμερικανός καθηγητής περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «καμπανάκι» για τους νέους οι οποίοι παλεύουν σκληρά με τα προβλήματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι περιμένει να δει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα γίνουν ασφαλείς για παιδιά και εφήβους και την ίδια στιγμή ζήτησε διεθνή δράση για τη βελτίωση της επιρροής τους στην καθημερινότητα των νέων.
Οι Βρετανοί κάτω των 30 ετών κατέλαβαν την 32η θέση στην κατάταξη της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία, με τη χώρα να βρίσκεται πίσω από τη Μολδαβία, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο.
Αντιθέτως, οι Βρετανοί άνω των 60 ετών μπήκαν στο top 20 των πιο ευτυχισμένων γενεών στον κόσμο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έπεσαν οκτώ θέσεις στη συνολική κατάταξη της ευτυχίας και βρίσκονται στην 23η, αλλά όταν ρωτήθηκαν μόνο οι κάτω των 30 ετών, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 62η θέση, πίσω από τη Γουατεμάλα, τη Σαουδική Αραβία και τη Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι, εάν λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι απόψεις των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, οι ΗΠΑ θα ήταν η 10η πιο ευτυχισμένη χώρα. «Για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ευτυχία έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ειδικά οι νέοι αποτελούν τη λιγότερο ευτυχισμένη ηλικιακή κατηγορία», αναφέρει η έκθεση.
Για τον καθηγητή Βιβέκ Μάρτι, οι Αμερικανοί έφηβοι περνούν σχεδόν πέντε ώρες ημερησίως στα social media και το ένα τρίτο μένουν ξύπνιοι χαζεύοντας πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τη λίστα των πιο ευτυχισμένων και δυστυχισμένων χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση, υποχωρώντας στη σχετική κατάταξη κατά έξι θέσεις σε σύγκριση με το 2023 που βρισκόταν στην 58η θέση της λίστας.
Αναφορικά με τους νέους, κάτω των 30 ετών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 53η θέση. Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια των αλλαγών, αλλά τα συμπεράσματά της έρχονται εν μέσω της έντονης ανησυχίας για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις εισοδηματικές ανισότητες, τη στεγαστική κρίση και τους φόβους για τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας παρακολουθεί την υποκειμενική ευημερία χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των ίδιων των ερωτηθέντων για τη ζωή τους και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους. Για μία ακόμη φορά η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν οι τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες.
Η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ ήταν οι δύο χώρες που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στην 20άδα της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία ενώ η Γερμανία έπεσε από τη 16η στην 24η. Το Αφγανιστάν και ο Λίβανος παρέμειναν στον πάτο της λίστας ως τα δύο λιγότερα ευτυχισμένα έθνη.
Οι χώρες που απολάμβαναν αυξανόμενη ευτυχία περιλαμβάνουν πολλά αφρικανικά έθνη, την Καμπότζη, όπως και τη Ρωσία και την Κίνα. Η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ικανοποίηση από την ενήλικη ζωή, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος στη μετέπειτα ζωή τους, ακόμη και λόγω των διαφορών στην εκπαίδευση, τη νοημοσύνη, τη σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση.