Αρχισε η αποστολή δικογραφιών από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας στην Εισαγγελία Βόλου για εκδίκαση υποθέσεων, που μέχρι πρότινος ήταν κακουργηματικής φύσεως.
Ο νέος ποινικός κώδικας, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, μετέτρεψε πολλά αδικήματα σε πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και οι κλοπές κατ’ επάγγελμα.
Ετσι, υπόθεση που πρόκειται να εκδικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και αφορά σε κλοπές ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση θα εκδικαστεί τελικά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Η υπόθεση, η οποία προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, αφορά σε τρεις ημεδαπούς ηλικίας 33 ετών ο πρώτος, 46 ο δεύτερος και αγνώστου ηλικίας ο τρίτος, εκ των οποίων οι δύο είναι ήδη κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού και του ειδικού καταστήματος Κασσαβέτειας, ο ένας για μη τήρηση των όρων περιορισμού και ο δεύτερος για άλλο αδίκημα που έχει διαπράξει.
Στις 2 και τις 6 Νοεμβρίου 2016 οι δράστες είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών στον Πτελεό και τη Σούρπη, αρπάζοντας κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία ήταν συνολικής αξίας 23.830 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι εισέβαλαν σε οικίες από ανασφάλιστα παράθυρα και ξάφριζαν τα σπίτια κατοίκων της περιοχής.
Συνολικά κατηγορούνται για πέντε κλοπές, που είχαν τελεστεί κατά κύριο λόγο μεσημεριανές ώρες και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή στην περιοχή. Για τη μετάπτωση του αδικήματος της κλοπής κατ’ επάγγελμα από κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλημμεληματικού είχε εκφράσει προβληματισμό και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη διαβούλευση για τους νέους κώδικες και είχε υποβάλει σειρά προτάσεων – παρατηρήσεων.
Ο ΔΣΒ είχε εκτιμήσει ότι ο νέος ποινικός κώδικας τέμνει πλήθος ζητημάτων. Μεταξύ άλλων είχε κρίνει ότι τα σημεία του τότε σχεδίου Νόμου που προκαλούν προβληματισμούς και χρήζουν βελτίωσης είναι η κατάργηση των αυτεπαγγέλτων διώξεων σε σειρά περιουσιακών αδικημάτων όπως η κλοπή, η απάτη, η υπεξαίρεση και η απιστία, η δωροδοκία πολιτικών προσώπων, η ποινική αντιμετώπιση κατοχής ή κατασκευής εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ), η μετάπτωση κακουργηματικής φύσεως διατάξεων όπως (η κατοχή εκρηκτικών, η στάση κρατουμένων, η κλοπή κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένες απάτης και πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα, φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, κλοπή και υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων κ.ά.).
Επισημαίνεται ότι σήμερα για αρκετές από τις διατάξεις, όπως αυτές που αναφέρονται σε επιθέσεις, δωροδοκίες εφοριακών, εμπρησμούς σε δάση, αλλά και σε μολότοφ, δρομολογούνται αλλαγές.