Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 22:49
Θεσσαλία

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Πάγωμα δόσεων δανείων ως το τέλος του 2023 για τους πληγέντες






Το δικό τους ρόλο στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποφάσισαν να παίξουν  οι τράπεζες, προχωρώντας αφενός, στη δωρεά, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς το κράτος και αφετέρου, στο «πάγωμα» των δόσεων των δανείων των πληγέντων από τις πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο έως το τέλος του 2023.

Οι πρωτοβουλίες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες είχαν τρόπο τινά προαναγγελθεί και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), έγιναν γνωστές μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι τραπεζίτες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΕΤ Βασίλη Ράπανο,   με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Rapanos
Από τη συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών: Αριστερά ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος και δεξιά ο Κωστής Χατζηδάκης

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή όλων των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης για διάστημα έξι μηνών. Αν και ακόμη είναι νωρίς να υπάρξει μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκληθεί, τόσο από την κακοκαιρία Daniel, όσο και από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα τραπεζικά επιτελεία υπολογίζουν ήδη τα ανοίγματά τους στις πληγείσες περιοχές γύρω στο 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Η κλιματική αλλαγή, πάντως, εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συνήθως λιγότερο προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, καθώς διαθέτουν λιγότερους διαθέσιμους πόρους, αλλά και εξαιτίας της λειτουργικής τους δομής.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, «η αύξηση της συχνότητας, αλλά και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνες, πλημμύρες κ.λπ.) οδηγεί σε ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων, επηρεάζει την ομαλή τους λειτουργία και αυξάνει το κόστος ασφάλισης. Τέτοιες επιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και καθώς αυτές έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα μπορεί να ενισχύσουν το κενό ανταγωνιστικότητας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές χαμηλότερης τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή».

 

Πηγή: Newmoney.gr