Στο 8,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση πολύ μικρότερη στο 7,8%. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε σε 10,7%, από 10,2% τον Απρίλιο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και τις υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).
Μέσα στο κλίμα αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες αναζητώντας τη χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, που θα τους επιτρέψει να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να βυθίσουν την ανάπτυξη.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ
Τα ανησυχητικά αυτά οικονομικά στατιστικά έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Ιουνίου, κατά την οποία οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πότε θα ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν την εποχή της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των άνευ προηγουμένου αγορών περιουσιακών στοιχείων και οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια.
Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ρεκόρ στη Γαλλία
Σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 5,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων συνέχισε να διοχετεύεται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από Γερμανία και Ισπανία, ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έκθεση που δείχνει ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση, αναθερμαίνει τα σενάρια για στασιμοπληθωρισμό.
Σε υψηλό 50 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που πυροδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.
Επίσης, ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 8,0% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,8%.
Πηγή: ΟΤ