«Όταν η εργασία είναι χαρά. Η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι σκλαβιά», είχε πει πρώτος ο Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που κάνουν δυστυχισμένους, τους ανθρώπους που τα ακολουθούν. Και συνήθως αυτά είναι και τα πιο μοναχικά, σύμφωνα με 85ετή μελέτη του Χάρβαρντ.
Για την ακρίβεια, τη δυστυχία δεν την προκαλούν τόσο συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, όσο ότι κάποιες εξ αυτών μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, εξηγεί ο Ρόμπερτ Γουάλντινγκερ, καθηγητής ψυχιατρικής στη ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μεγαλύτερης και μακροβιότερης μελέτης για την ευτυχία με τίτλο «Harvard Study of Adult Development», σύμφωνα με το CNBC.
Ειδικότερα, οι δουλειές που απαιτούν ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους, είναι εκείνες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά δυστυχισμένων εργαζόμενων, εξηγεί ο ίδιος.
Η μακροβιότερη έρευνα ευτυχίας
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκεντρώνουν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο από το 1938 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, τους κάνουν ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, το μυστικό για να ζει κανείς μία πιο ευτυχισμένη, υγιή και πολύχρονη ζωή δεν είναι το χρήμα, η επαγγελματική επιτυχία, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, οι θετικές σχέσεις είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Και το ίδιο ισχύει και στις δουλειές. «Είναι μία σημαντική κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Επιπλέον, εάν έχεις ισχυρότερους δεσμούς με τους ανθρώπους, νιώθεις πιο ικανοποιημένος με τη δουλειά σου και κάνεις καλύτερη δουλειά», αναφέρει ο Γουάλντινγκερ .
Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές είναι αυτές που απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως οι φύλακες ή οι επαγγελματίες οδηγοί. Μοναχικές δουλειές επίσης είναι όσες αυτή την εποχή εμφανίζουν εκρηκτική ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες δημιουργίας δεμάτων και διανομής φαγητού, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν συναδέλφους.
Αντίστοιχα, στις αποθήκες των μεγάλων εταιρειών του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι υπάλληλοι δουλεύουν με τόσο πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε συχνά δεν γνωρίζουν καν τα ονόματα αυτών που βρίσκονται γύρω τους.
Κλειδί η αλληλεπίδραση μεταξύ συναδέλφων
Εξίσου δυστυχισμένοι πάντως μπορεί να είναι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται όλη μέρα πλάι σε άλλους, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι δουλεύουν σε call centers: Επειδή μιλούν όλη μέρα στο τηλέφωνο, δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις στον εργασιακό τους χώρο.
Το γεγονός αυτό επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κακή ψυχολογία τους, καθώς πολλοί από αυτούς καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσαρεστημένους πελάτες για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη προσωπικών σχέσεων στη δουλειά μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ακόμα και για την υγεία του εργαζόμενου.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς μεγαλώνουμε, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου στον ίδιο βαθμό που το κάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης.
Παραγωγική η κουβεντούλα στο γραφείο
Τι συστήνουν οι ειδικοί;
Βρείτε ένα πεντάλεπτο για να πείτε τα νέα σας με έναν συνάδελφο που σας φαίνεται φιλικός ή φτιάξτε μια μικρή ομάδα με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να παίζετε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο με συναδέλφους μία φορά την εβδομάδα, για να εκτονώνετε τις εντάσεις μετά από μία πιεστική βάρδια.
Βέβαια, πολλά εξαρτώνται από τη στάση που κρατά ο προϊστάμενος μίας ομάδας. Σε κάποιες δουλειές, εάν ο προϊστάμενος δει τους εργαζόμενους να συζητούν ή να αστειεύονται στο γραφείο, θα πιστέψει ότι δεν δουλεύουν αρκετά.
Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι ισχύει το αντίθετο: Έρευνα του περασμένου έτους της Gallup διαπίστωσε ότι όσοι έχουν έναν συνάδελφο για καλύτερο φίλο είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά σε σχέση με τους υπόλοιπους.