Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 01:25
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια συμπτώματα χτυπούν τον «συναγερμό» για την ευλογιά των πιθήκων – Οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ






Τα συμπτώματα με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται “ύποπτα” ή “πιθανά” κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, προσδιορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με ενημέρωση των ειδικών του Οργανισμού προς τους επαγγελματίες Υγείας, ύποπτο κρούσμα είναι συμβατό με την ακόλουθη κλινική εικόνα:

Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια, οσφυαλγία/ραχιαλγία, μυαλγίες και έντονη κακουχία, ακολουθούμενο από την εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

Πιθανό κρούσμα θεωρείται άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια και συνδέεται επιδημιολογικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα πληροί τα κλινικά κριτήρια και είναι επιβεβαιωμένο εργαστηριακά με:

– Απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια.
– Ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα.
– Ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, με την προϋπόθεση απουσίας έκθεσης σε άλλο ιό της οικογένειας orthopox-ιών.

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως, η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Συχνά, χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Παγώνη: Η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

«Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την ευλογιά των πιθηκών που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Τζανάκης: Τελείως διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια τελείως διαφορετική νόσος από την παιδική ανεμοβλογιά. Η προσβολή ενηλίκων με ανεμοβλογιά σε ένα ποσοστό 10-15% οδηγεί σε βαριές πνευμονίες. Εμβόλια για την ανεμοβλογιά γίνονται στην παιδική ηλικία. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, παρά μόνο το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξαδερφάκι της γνωστής ιστορικής νόσου, της ευλογιάς. Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχουμε μειωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι ο ECDC προτείνει να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το παλιό», εξήγησε ο ίδιος.

«Πρέπει να δούμε πώς η ευλογιά των πιθήκων πέρασε από την Αφρική στην Ευρώπη»

«Το εμβόλιο της ευλογιάς το έχουν κάνει οι άνθρωποι άνω των 50. Πιθανότατα αυτοί που το έχουν κάνει να είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο αν τυχόν προκύψει πρόβλημα στην κοινότητα από αυτή την καινούργια αρρώστια. Τα προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά έχουν σταματήσει από το 1980, που η νόσος κηρύχτηκε ιστορική. Υπάρχουν, όμως, αποθέματα εμβολίων. Περιμένουμε με αγωνία το report από τον ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε το πώς πέρασε η ευλογιά των πιθήκων από τους κατοίκους της Αφρικής, σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Αφρική. Το 2003 στο Ιλινόι των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε κατοικία σκυλιά και μετά προκάλεσε 70 κρούσματα», τόνισε ο κ.Τζανάκης.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου»

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

«Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα & με πολύ στενή σωματική επαφή»

Αναφερόμενος στο που εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα, αλλά και στο πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο ίδιος εξήγησε ότι «Πρώιμες ανακοινώσεις και από τον ECDC, μιλούν για νέους άνδρες κυρίως κάτω των 50 ετών που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλων, που αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί αυτή η αρρώστια. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

«Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες»

«Η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια κατάσταση έκτακτη, οπότε τα μικρά γεγονότα τα τονίζουν. Ξεχασμένες αρρώστιες δεν είναι καθόλου απίθανο να επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία τείνει να πέσει εφόσον τα εμβόλια δε γίνονται. Το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.