Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 03:54
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ωφελούνται από την αναβίωση των δόσεων για τα χρέη – Τι «λένε» οι αριθμοί






Θέλουν να κρατήσουν τη ρύθμιση τους – τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία – αλλά δεν μπορούν. Η ρύθμιση των 72 δόσεων θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Το 2021 μπήκαν στη ρύθμιση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 11.210 άτομα και στο τέλος του έτους την είχαν απωλέσει μόλις 3! 12 μήνες αργότερα, τέλος του 2022, ο αριθμός όσων έχασαν την ρύθμιση είχε εκτοξευθεί στις 17.924!!!!!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το 2021 – με κλειστή για μεγάλο διάστημα του έτους οικονομία – τη ρύθμιση έχασαν περίπου 21.500 άτομα. Το 2022 ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε, στις 203.300.

Και αυτοί οι αριθμοί αφορούν αποκλειστικά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που αποτελούν ένα κλάσμα μόνο των χρεών στην εφορία. Κι αυτό είδαν στην κυβέρνηση και δίνουν στους φορολογούμενους που έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου τη δυνατότητα να τις αναβιώσουν. Προϋπόθεση η καταβολή έως τις 31 Ιουλίου 2 δόσεων, της τρέχουσας και μιας επιπλέον.

Ο οφειλέτης, υποχρεούται επίσης, εφόσον έχει κι άλλες οφειλές εκτός των ρυθμίσεων που χάθηκαν, να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων εντός μήνα από την αναβίωση της ρύθμισης του.

Μαζί με τη ρύθμιση αναβιώνουν και οι ευεργεσίες αυτής όπως η αποδέσμευση π.χ των τραπεζικών λογαριασμών.

Για παράδειγμα έστω φορολογούμενος που αναβιώνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά έχει κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι υποχρεωμένος να τις ρυθμίσει σε 24 ή 48 δόσεις με προθεσμία 1 μήνα από τότε που θα επικυρωθεί η αναβίωση της ρύθμισης του των 120 δόσεων.

Ο μεγάλος αριθμός των φορολογουμένων που χάνουν τις ρυθμίσεις τους, αναδεικνύει, εκτός από το δύσκολο των οικονομικών συνθηκών- παρά τη μείωση των φόρων στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση – και την «αυταπάρνηση» όσων τα καταφέρνουν και είναι συνεπείς.

Και σε αυτούς που κατόρθωσαν να μην βγουν εκτός ρύθμισης παρά τις δίδυμες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας απευθύνεται η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων με ελάχιστο ποσό τα 30€.

Κάποιος λοιπόν ο οποίος έως τις 21 Νοεμβρίου του 2021 δεν είχε ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και δημιούργησε χρέη αργότερα μπορεί να τα εντάξει στη ρύθμιση αυτή.

Ωφελημένοι είναι και όσοι δημιούργησαν χρέη μετά την 21η Νοεμβρίου και τα ρύθμισαν σε 24 ή 48 δόσεις. Τώρα μπορούν να τις κάνουν 72.

Σε 72 δόσεις μπορεί να ρυθμίσει και μια τρίτη κατηγορία. Αυτοί που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση και μετά τις 21 Νοεμβρίου 2021 την έχασαν και ταυτόχρονα σε μεταγενέστερο στάδιο τους βεβαιώθηκαν κι επιπλέον οφειλές. Αυτές οι επιπλέον μεταγενέστερες οφειλές μπορούν να μπουν στις 72 δόσεις και ταυτόχρονα όμως οι οφειλές της πάγια ρύθμισης πρέπει να ξαναρυθμιστούν στην πάγια ρύθμιση.

Για παράδειγμα έστω φορολογούμενος που την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχει οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία χάνει τον Μάρτιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 του βεβαιώνονται νέα χρέη τα οποία μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Ταυτόχρονα υποχρεούται όμως να εντάξει τις οφειλές της πάγιας ρύθμισης που έχασε  σε νέα πάγια εντός ενός μήνα από την ένταξη του στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Πηγή: skai.gr