Ο Ιωνάς Καρούσης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.
Είναι Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, με την οικογένειά του να έχει βυθιστεί στο πένθος, όπως και η ελληνική κοινότητα της πόλης.
Ο 26χρονος είχε διπλή ιθαγένεια (ελληνική και ισραηλινή) και ήταν γιος πολύ γνωστού γιατρού στα Ιεροσόλυμα, του νευρολόγου Δημήτρη Καρούση, οποίος έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1988 για να ζήσει στο Ισραήλ. Η μητέρα του θύματος είναι επίσης γιατρός.
Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου του 1998, πήγε δημοτικό στο Ηashalom Elementary School του Τελ Αβίβ, συνέχισε σε σχολείο στην Ιερουσαλήμ έχοντας ειδίκευση σε Αγγλικά, Βιολογία, και Τέχνες. Το 2020 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, σπούδασε πιάνο επί 12 χρόνια στην Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ, αγαπούσε το μπάσκετ και την άθληση, ενώ από μικρός ασχολούνταν με το σχέδιο και τις τέχνες. Μιλούσε και έγραφε αγγλικά, εβραϊκά και ελληνικά.
Ο πατέρας του Δημήτρης Καρούσης είναι καθηγητής με ειδίκευση στη Νευρολογία και στο πλευρό του, στο νοσοκομείο Hadassah, ο Ιωνάς είχε δουλέψει σε ένα πρότζεκτ που ασχολούνταν με την σύγχρονη καταγραφή των στοιχείων των ασθενών.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο 26χρονος Ιωνάς βρέθηκε στην Αθήνα κάνοντας διακοπές με συγγενείς και φιλικά του πρόσωπα.
Είχε επίσης υπηρετήσει και στον ισραηλινό στρατό.
Ποιος είναι ο πατέρας του Ιωνάς Καρούση, Δημήτρης
Με ειδίκευση στη Νευρολογία και τη Νευροανοσολογία ο Δημήτρης Καρούσης είναι διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hadassah, το οποίο έχει να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό έργο στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
Πήγε στο Ισραήλ το 1988 με την γυναίκα του Ράνια που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. «Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Επίσης είχε δηλώσει: «η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στο λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του. Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χωρά μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους».
Ξεκίνησε μέσω υποτροφίας και συνέχισε ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Έκτοτε εργάζεται σε αυτό το νοσοκομείο και από το 1995 είναι senior Consulting Neurologist εκεί.
Το 2003 έγινε Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Μετά από μερικά χρόνια έγινε μόνιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, ενώ είχε εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελεί Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Ισραήλ.
Έχει διαρκή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ οπού και αποφοίτησε, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με νοσοκομεία της Αθήνας όπως το Νοσοκομείο «Ιάσω» άλλα και με επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Παστέρ.
«Το να είναι κάνεις Έλληνας δεν είναι μια λέξη στην ταυτότητα. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια βαριά και τιμητική κληρονομιά που δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποποιηθούμε. Τη μεταφέρουμε μέσα μας όπου κι αν βρεθούμε. Το πνεύμα του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, άλλα και των μεγάλων καθοδηγητών της Ορθοδοξίας και της πιστής μας, παντρεμένο με τον Ελύτη, τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη είναι ζωντανά και -ακούσια ή εκούσια- καθοδηγούν τη σκέψη και τα βήματα μας. Αυτό άλλωστε είναι και που μας κάνει πολλές φορές (και ιδιαίτερα όταν είμαστε στο εξωτερικό) να διαφέρουμε άλλα και να προσεγγίζουμε τον κόσμο και τη ζωή με άλλο μάτι και οπτική γωνία…
Αυτό το αθάνατο Ελληνικό -αλλά και Χριστιανικό- Πνεύμα έχουμε την “ιερή αποστολή” να το μεταφέρουμε σε όλους γύρω μας, αφού είναι κάτι που λείπει που χρειάζεται ο κόσμος μας σήμερα (και που, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο στοιχείο και στην επιστήμη). Όπως αναφέρει και ο σοφός Σολομώντας: ”Πίστη και επιστήμη στερέωσης των καιρών”. Είναι καθήκον μας να το μεταφέρουμε και να το διατηρήσουμε άσβεστο και στις καινούργιες γενιές», έχει δηλώσει επίσης ο Δημήτρης Καρούσης για το έργο και την πορεία του.