«Πόλεμος» μεταξύ Κουρέτα και Ολλανδών για το βαμβάκι – Η αιχμηρή ανάρτηση του περιφερειάρχη
Εντονες διαφωνίες και αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η παρουσίαση του ολλανδικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς όπως φαίνεται, περιφέρεια και Ολλανδοί διαφωνούν στον τρόπο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας.
Αύριο, τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη έρχονται στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσουν το σχέδιό τους στον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα.
Οι Ολλανδοί προτείνουν μείωση των υδροβόρων καλλιεργιών, όπως είναι το βαμβάκι, για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα ερημοποίησης και μετατροπής της Θεσσαλίας σε λίμνη Αράλη, μια λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν – Ουζμπεκιστάν, όπου τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι, αλλά σήμερα η έλλειψη νερού έχει δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, ενώ στη γύρω περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα.
Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είναι αντίθετος με την άποψη αυτή. Ο ίδιος, στο παρελθόν, έχει αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα της καλλιέργειας βαμβακιού, τονίζοντας ότι θα «γίνει πόλεμος» αν χαθεί η παραγωγή από τη Θεσσαλία.
Χαρακτηριστικά μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα γράφει:
«Η μεταποίηση του Ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην Χώρα.
Ειδικά για την Θεσσαλία.
Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκατ ευρώ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκατ ευρώ.
Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ ευρώ και του βαμβακόσπορου 45 εκατ ευρώ ετησίως.
Η μεταποίηση των 50.000 τόνων (100.000 τόνοι ετήσια παραγωγή) εκατ βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δις ευρώ ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών.
Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκατ ευρώ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία.
Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600-700 εκατ ευρώ.
0,7 δις ευρώ επενδύσεις θα φέρουν 20 δις ευρώ τζίρο και 5 δις ευρώ έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία.
Αυτά για όσους αρχίζουν να σκέπτονται το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία. Θα γίνει πόλεμος».