Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024 18:46
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος νεύρων» από την Άγκυρα με το Ορούτς Ρέις – Η «κόκκινη» γραμμή της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις






Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο πόλεμος νεύρων της Άγκυρας στο Αιγαίο καθώς το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλέει στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, αγνοώντας τις επίμονες προτροπές του Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Γύρω από το Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει απλώσει καλώδια προκειμένου να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στο ανατολικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, έχει στηθεί ένα πολεμικό σκηνικό καθώς το ερευνητικό πλοίο παραμένει περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού και του τουρκικού στόλου.

Η κατάσταση που επικρατεί έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ με αυστηρό μήνυμά του ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητεςτου «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις προκλητικές τονίζοντας ότι αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μάας: Επιβαρύνει τη σχέση της με την ΕΕ η Τουρκία

Σε καταδίκη της Άγκυρας προχώρησε και η Γερμανία στέλνοντάς της ευθέως το μήνυμα ότι με αυτή τη στάση επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας». 

Μέχρι που θα το φτάσουν οι Τούρκοι;

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας  ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής εκτιμά ότι η Τουρκία «δεν είναι απόλυτα σίγουρη για τις κινήσεις της και συνεπώς δεν θέλει να αποκλείσει όλες τις πιθανότητες διαλόγου. Όλα αυτά βέβαια με τους δικούς της όρους».

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατοχυρώνει τετελεσμένα, και από ελληνικής πλευράς απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να μην πέσουμε σε παγίδες. Ωστόσο, κόκκινη γραμμή είναι οι έρευνες από πλευράς Τουρκίας, κάτι που θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση, με αποχώρηση της Τουρκίας», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης ο οποίος χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε παραβίαση ή αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο αντιστράτηγος ε.α. συμπλήρωσε πως «τις κόκκινες γραμμές προφανώς τις θέτει η κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και κάποιο ανάλογο θεσμικό κείμενο. Αντιθέτως, στις Ένοπλες Δυνάμεις οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν θεσμικά κείμενα που τις περιγράφουν (τις κόκκινες γραμμές) και ξέρουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας τι να κάνουν. Οποιαδήποτε πάντως απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή είναι πολιτική», τόνισε.

Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας, ο κ .Τζούμης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως σχετίζεται με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. «Η Τουρκία θέλει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή χρήσης βίας. Η ανησυχία είναι ότι η έναρξη διαλόγου θα γίνει ακόμη και με ένα θερμό επεισόδιο, και κάτω από την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα θα οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. 

Θέμα Καστελορίζου

Συνεχίζοντας στην ίδια προκλητική ρότα οι Τούρκοι έθεσαν εκ νέου θέμα Καστελόριζου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, προαναγγέλοντας έρευνες στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και μάλιστα σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο..

Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό το σκάφος κινείται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις του, που μετέδωσε το πρακτορείο Αναντολού, ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γκαγκετέι Έρτσιγες είπε πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. 

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε.

«Δημιουργεί πρόβλημα το Καστελόριζο»

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Έρτσιγες ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Έρτσιγες πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έρτσιγες στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσές μας»

Με προκλητική γλώσσα σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την έξοδο του Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει ο τίτλος της Cumhuriyet. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών. «Το Ορούτς Ρέις στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό.

Η Sabah έχει τίτλο: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας» και εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους». 

Η Hurriyet γράφει: «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις». «Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί.», γράφει το άρθρο.

Τέλος, η Yeni Safak γράφει: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις 83 εκατομμύρια (σ.σ. εννοεί Τούρκοι) είναι μαζί σου». «Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.»