Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 09:35
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση – «Γρίφος» η στάση του Ερντογάν






Η 24η Φεβρουαρίου είναι αναμφίβολα η ημερομηνία που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και που σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την Ευρώπη, με πολυεπίπεδες συνέπειες για τα κράτη – μέλη της και φυσικά και για την Ελλάδα.

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί και η Αθήνα τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στις επιπτώσεις στην οικονομία από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει… «αναχώματα» απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα πυροδοτήσει ο πόλεμος, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και να βάλει φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης που περίμενε η κυβέρνηση ότι θα ερχόταν με το τέλος της πανδημίας. Επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για τις διακοπές των Ρώσων.

Αναζητείται ευρωπαϊκή λύση στην… «ενεργειακή καταιγίδα»

Δεδομένου ότι το ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα που συνεπάγεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βγει «λευκός καπνός». Η Κομισιόν έχει εξουσιοδοτηθεί ως τότε να εξετάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των ομολόγων του, και να κάνει την εισήγηση της για τον κατάλογο των μέτρων που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι:

-Η δημιουργία ενός Ταμείου (ανάλογο με Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για την πανδημία) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη των ρύπων, και οι πόροι δεκάδων δισ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν, να διατεθούν για να επιδοτηθούν οι καταναλωτές ενέργειας.

-Η Ευρώπη να λειτουργήσει ως μία κοινή αγορά, με κοινή προμήθεια ενέργειας ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές για τα κράτη – μέλη της.

Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει την συνέχιση των «χαλαρών» όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως ίσχυσαν και την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική που θα στηρίξει τα εισοδήματα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου καταναλωτών και επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί και εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θα καθυστερήσει να δώσει λύσεις, δεδομένου ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια πλήττουν όλες τις χώρες και οι εθνικοί πόροι δεν αρκούν.

«Γρίφος» η στάση του Ερντογάν

Και μπορεί να μάτια της Αθήνας να είναι στραμμένα στην Ουκρανία, όμως δεν παύει να κοιτά και προς την πλευρά του Ερντογάν, τόσο για τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις προς τη «φίλη» της, Ρωσία.

Το νέο μέτωπο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα είναι οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, συνεπεία της ρωσικής εισβολής. Η θέση της Αθήνας, την οποία θα εκφράσει ο Πρωθυπουργός και κατά την ενημέρωση της Βουλής την Τρίτη, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για την απορρόφηση των προσφύγων, με δίκαιους όρους.

Και πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα θα υποδεχτεί “με ανοιχτές αγκάλες” όσους Έλληνες ομογενείς θελήσουν να βρουν καταφύγιο στην πατρίδα τους.