Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου η πολιορκία της Μαριούπολης Αγωνία για εγκλωβισμένα ορφανά σε σανατόριο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 25η ημέρα την ώρα που τα βλέμματα να στρέφονται στην πολιορκία της Μαριούπολης.
Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.
Πλέον βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ.
Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες.
Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες.
Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη, δήλωσε.
Μία από τις κηδεμόνες, η Όλγα Λοπατκίνα, διευθύντρια μαζί με τον σύζυγό της ενός ιδιωτικού ορφανοτροφείου στο Ουγκλεντάρ, 100 χλμ βόρεια της Μαριούπολης, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Ιανουάριο έστειλε στο σανατόριο έξι από τα παιδιά της, ηλικίας 6 έως 17 ετών.
Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η ίδια εγκατέλειψε την πόλη της με τα υπόλοιπα παιδιά για να φτάσουν στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, στη συνέχεια στην Ουγγαρία πριν φτάσουν τελικά στη Γαλλία. Προσπαθεί απεγνωσμένα τα παιδιά που έμειναν πίσω στη Μαριούπολη να πάνε κοντά της.
Όμως οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με τα δικά τους αυτοκίνητα.
Στη Γενεύη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stop TB δηλώνει “φοβερά ανήσυχο” για αυτά τα παιδιά.
Το ίδρυμα που μάχεται κατά της φυματίωσης θα ήθελε τα παιδιά να γίνουν δεκτά σε άλλες χώρες, αλλά “το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να τα βγάλουμε από εκεί”, εξηγεί στο AFP η εκτελεστική του διευθύντρια Λουτσίκα Ντιτίου, λέγοντας ότι είναι “σε απόγνωση”.
“Είναι ορφανά… τα πιο ευάλωτα”, αναστενάζει. Με μια σκέψη για τους τέσσερις ενήλικες που έχουν εγκλωβιστεί μαζί τους, προσθέτει: “Δεν τολμώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι να είσαι εγκλωβισμένος με 19 παιδιά σε ένα υπόγειο χωρίς νερό ή φαγητό”.
Ζελένσκι: Η πολιορκία της Μαριούπολης θα καταγραφεί στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης από τη Ρωσία «θα καταγραφεί στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου”.
Σε νυχτερινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, είπε: “Αυτό που έκαναν οι κατακτητές σε μια ειρηνική πόλη είναι ένας τρόμος που θα μείνει στην ιστορία για αιώνες”.
Είπε στους Ουκρανούς ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία “δεν είναι απλές ή ευχάριστες, αλλά είναι απαραίτητες”.
“Η Ουκρανία πάντα επιδίωκε μια ειρηνική λύση”, είπε. “Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η ειρήνη και τώρα”.
Ακομα σημείωσε Είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να “στέλνει τους ανθρώπους της στη σφαγή”, ενώ περιέγραψε μια μάχη κοντά στην Τσορνομπαγιόβκα στα νότια, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και έξι φορές απώθησαν τους Ρώσους.
Τραγωδία στο Μικολάιφ
Οι βομβαρδισμοί στρατιωτικής βάσης στο Μικολάιφ με περίπου 200 στρατιώτες την ώρα που εκείνοι κοιμούνταν άφησε περισσότερους από 80 νεκρούς σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην κοντινή Οδησσό Γεωργία Λαγού, τοπικά μέσα μιλούν για πάνω από 90 νεκρούς, ενώ υπάρχουν φόβοι ακόμα και για μεγαλύτερο συνολικό αριθμό θυμάτων.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική. Φωτογραφικό υλικό που τραβήχτηκε από τον δορυφόρο MAXAR αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στο θέατρο της πόλης, το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη ενώ μέσα είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι πολίτες. Στο υπόγειο του κτιρίου παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες από αυτούς. Γενικότερα στην πόλη περίπου 300.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα.
Οι κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται ότι η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων μετά την Μαριούπολη και το Μικολάιφ, το οποίο λειτουργεί σαν τελευταίο οχηρό πριν την Οδησσό. Η Γεωργία Λαγού μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι σειρήνες ήχησαν και οι ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ και οι καμπάνες ηχούσαν. Οι Αρχές έστειλαν αμέσως στους κατοίκους μήνυμα να καλυφθούν στα καταφύγια.
Στο Κίεβο οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την πόλη και υπογραμμίζουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε ένα μέτρο στο πεδίο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στο Κίεβο, Χρήστο Νικολαΐδη, οι δύο ρωσικές φάλαγγες παραμένουν η μία στο πολύπαθο Ιρπίν και η άλλη στο προάστιο Προβαρί, Οι Ουκρανοί μάλιστα σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί σε σχέση με το σημείο που βρίσκονταν πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα ουκρανικά στοιχεία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν σημειωθεί 1.403 ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι 228 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής.