Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 05:33
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα με την Folli Follie -Σοβαρές καταγγελίες κατά 4 πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ






Μείζον πολιτικό θέμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σφοδρή αντιπαράθεσή με την κυβέρνησή προκαλεί η αποκάλυψη της φερόμενης εμπλοκής δυο πρώην υπουργών καθώς και δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολύκροτη υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Τα στοιχεία που εμπλέκουν τους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση καθώς και τους βουλευτές Σταύρο Αραχοβίτη και Μάκη Μπαλαούρα και τα οποία βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελίας, προέρχονται από έκθεση ελέγχου της εταιρίας Price Warehouse Coopers.

Πρόκειται για μια έκθεση 200 σελίδων στην οποία διερευνώνται μεταξύ άλλων και τα πεπραγμένα των προφυλακισμένων σήμερα ιδιοκτητών της Folli Follie, την εποχή που η εταιρεία αντιμετώπιζε σωρεία κατηγοριών για κατασκευασμένα οικονομικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είχε οδηγήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει τον ανεξάρτητο έλεγχο για τα στοιχεία της.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των επίμαχων ηλεκτρονικών εγγράφων που βρέθηκαν σε υπολογιστές πρώην στελεχών της εταιρίας Folli Follie, τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα του τότε κυβερνώντος κόμματος, προσπάθησαν το Μάιο του 2018 να μπλοκάρουν τους ελέγχους που είχαν διαταχθεί.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι υπάλληλος της FolliFollie o οποίος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθύνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα τέσσερα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν ανοικτά να επηρεάσουν και να καθυστερήσουν την έρευνα που γινόταν σε βάρος της εταιρείας.

Σε άλλη επιστολή το ίδιο πρόσωπο κάνει λόγο για την ανάγκη να διατεθεί «κάποιο οικονομικό κονδύλι για αυτές τις επαφές» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτό προορίζεται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή για κάποιον άλλο ενδιάμεσο.

Στα τέλη Μαΐου 2018 ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει με νέο e-mail τον Τζ. Κουτσολιούτσο ότι ο κ. Μπαλαούρας του έστειλε τροπολογία (που τελικά ψηφίστηκε) την οποία επρόκειτο να καταθέσει στη Βουλή με σκοπό ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, τα οποία ήταν επίσης ιδιοκτησίας Κουτσολιούτσου.

«Νταραβερητζήδες» και «συκοφάντες»

Η αποκάλυψη της έκθεσης προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οδήγησε σε πόλεμο ανακοινώσεων.

Στην Πειραιώς έκαναν λόγο για «νταραβερητζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους προείχαν οι ανάγκες του μαγαζιού και των φίλων τους» καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του «να δώσουν εξηγήσεις»

Για «χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού» μίλησαν στην Κουμουνδούρου και κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι υιοθετεί τους «έωλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς ενός συνεργάτη των υπόδικων Κουτολιούτσων» για να διαφύγει «από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα».

Με αγωγές και μηνύσεις προειδοποίησαν και οι τέσσερις πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Χαρίτση να κάνουν λόγο στις ανακοινώνεις τους για «λάσπη» και «συκοφαντίες» που επιχειρούν να πλήξουν προσωπικά τους ίδιους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποκάλυψη της έκθεσης προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου καθώς στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι καταγγελίες, ανεξάρτητα από την βασιμότητα τους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να αυξήσει την πίεση του στη Νέα Δημοκρατία εκμεταλλευόμενος την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία.

Ορισμένοι πάντως στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν «κυβερνητικό δάκτυλο» πίσω από τις αποκαλύψεις, καθώς θεωρούν ότι αυτές βγήκαν στην επιφάνεια σε μια περίοδο όπου η συγκυρία για την κυβέρνηση δεν είναι όσο ευνοϊκή ήταν μέχρι πρόσφατα.

Τι θα πράξει η δικαιοσύνη

Σε ό,τι άφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης ο φάκελος της έρευνας της PWC παραδόθηκε στην αρμόδια ανακρίτρια ή οποία στη συνέχεια απέστειλε τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία θα κρίνει εάν από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ευθύνες πολιτικών ή άλλων προσώπων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, η υπόθεση για τα πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, η «ανωμοτί» αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Πηγή: iefimerida.gr