Μάχη των γιατρών να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τραύματα στα άκρα
Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του 24χρονου εργάτη, που προχθές το μεσημέρι τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στα άκρα, σε εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε βιοτεχνία μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο, όταν εγκλωβίστηκε σε κοχλία θαλάμου αμμοβολής.
Ο 24χρονος, ο οποίος απασχολείται στη συγκεκριμένη επιχείρηση μέσω εργολάβου, μεταφέρθηκε προχθές το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη και λεπτή χειρουργική επέμβαση από αγγειοχειρουργούς, η οποία διήρκησε πάνω από έξι ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί ενημέρωσαν πως η μεγαλύτερη ζημιά έχει περιοριστεί στο ένα από τα δύο άκρα και αισιοδοξούν πως μετά την επέμβαση η κατάσταση της υγείας του σταδιακά θα αποκατασταθεί, αν και θα χρειαστεί χρόνος, όπως τονίστηκε.
Καταθέσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος
Τις έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό ατύχημα έχει αναλάβει η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας. Ήδη χθες άρχισαν να λαμβάνονται καταθέσεις από το προσωπικό του εργοστασίου, ενώ μόλις θα είναι σε θέση θα καταθέσει και ο ίδιος ο 24χρονος, ο οποίος την ώρα του ατυχήματος ήταν μόνος του στον χώρο.
Επίσης κατάθεση έχουν δώσει στην Αστυνομία οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι οποίοι προσήχθησαν μετά το συμβάν κι αφού κατέθεσαν αφέθησαν ελεύθεροι.
Νεότερα για την επιχείρηση απεγκλωβισμού
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκησε πάνω από δυόμιση ώρες, καθώς οι 14 πυροσβέστες που μετέβησαν στο σημείο και έξι διασώστες της ΕΜΑΚ είχαν πολύ δρόμο… μπροστά τους, ενώ χρειαζόταν ειδικός χειρισμός, μέχρι να προσεγγίσουν τον τραυματία, που βρισκόταν «σφηνωμένος» σε ένα δύσκολο σημείο, μετά την πτώση του από ύψος δύο μέτρων.
Ο 24χρονος μολονότι υπέφερε από φριχτούς πόνους, έδειχνε ψύχραιμος και περίμενε υπομονετικά να απεγκλωβιστεί, για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.
Ανακοίνωση από το συνδικάτο μετάλλου
Το συνδικάτο μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σε ανακοίνωσή του με αφορμή το εργατικό ατύχημα ζητά να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια του ατυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
Τονίζει πως «τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και αν υπήρχε επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται με ευθύνη της εργοδοσίας» κι αναφέρει πως «η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται για να βγει πιο φθηνά η δουλειά, δημιουργούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο».
Ακόμη αναφέρει πως στη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν σημειωθεί κι άλλα ατυχήματα, θίγει το θέμα της υποστελέχωσης του ΣΕΠΕ και αναφέρεται στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων αναφορικά με τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Τέλος παραθέτει τα βασικά αιτήματα του κλάδου των μεταλλεργατών, προτάσσοντας ως κυρίαρχο τη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σ’ όλους τους χώρους δουλειάς, κλαδική σύμβαση εργασίας κ.α..