Μέτωπο αντιπολίτευσης από όλα τα κόμματα κατά της κυβέρνησης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Φώφη Γεννηματά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Με αφορμή το κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την πορεία του Πολυτεχνείου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τον σχηματισμό μιας ευρύτερης αντίδρασης στον «κυβερνητικό αυταρχισμό» όπως υποστηρίζει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους κ.κ. Κουτσούμπα. Βαρουφάκη και Βελόπουλο αλλά και με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να ανοίξει κοινό μέτωπο δράσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τη Φώφη, τι τού απάντησε εκείνη
Το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τηλεφώνησε χθες, Κυριακή βράδυ, στο γραφείο Γεννηματά ζητώντας να συνομιλήσουν οι δύο αρχηγοί. Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη, λόγω του προγράμματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η συνομιλία κατέστη δυνατή σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη στη συνομιλία που είχαν οι δύο αρχηγοί δεν ήταν στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο αλλά η γενικότερη εναρμόνιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. «Δεν σε πήρα για να συνυπογράψεις το κείμενο, άλλωστε αυτό είναι πρωτοβουλία του Κουτσούμπα και ήξερα ότι δεν πρόκειται να το συνυπογράψεις. Σου τηλεφωνώ γιατί πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση και κλιμάκωση από την αντιπολίτευση στο κλίμα αυταρχισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.
Η Φώφη Γεννηματά, αφού επανέλαβε τις ενστάσεις της σε σχέση με την πορεία για το Πολυτεχνείο, συμφώνησε ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει σε δρόμο αυταρχισμού. Ωστόσο, σημείωσε ότι το «κάθε κόμμα θα επιλέξει τον τρόπο που θα κλιμακώσει την αντίδρασή του απέναντι στον αυταρχισμό».
Με άλλα λόγια, στην προτροπή Τσίπρα για «ομοβροντία» αντιπολιτευτικής δράσης έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Γεννηματά επιλέγει την λογική βολών «κατά ριπάς» προκειμένου να αποφύγει τις αιτιάσεις, ένθεν κακείθεν, είτε για ουρά της κυβέρνησης, είτε ότι σύρεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τι είπαν Μητσοτάκης- Γεννηματά
Κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά είπε – σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Χ. Τρικούπη – στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εχω την εντύπωση ότι το έκανες και επίτηδες. Υπήρχε κανένας λόγος στη Βουλή την Πέμπτη, στην πρωτολογία σου, προτού καν προκληθείς να προκαλέσεις λέγοντας πως όποιος κουνηθεί στο Πολυτεχνείο, το κράτος είναι ισχυρό και θα απαντήσει; Να το έθετε το ΚΚΕ και να απαντούσες θα το καταλάβαινα, αλλά και πάλι θα μπορούσες να το χειριστείς αλλιώς».
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τα περί τεχνητής όξυνσης και τόνισε στη Φ. Γεννηματά ότι ο ίδιος σκοπεύει να πάει στο Πολυτεχνείο μαζί με την ΠτΔ για να αφήσει ένα λουλούδι. «Δεν ξέρω τι θα κάνεις εσύ…» φέρεται ειπών στη Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη, χωρίς να αποκαλύψει την πρότασή του να πάνε όλοι οι αρχηγοί στο Πολυτεχνείο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι όπως κάθε χρόνο το ΚΙΝΑΛ θα στείλει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον γραμματέα του Κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου και τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη.
«Προσχηματικό το κάλεσμα Μητσοτάκη»
Μετά το κάλεσμα του πρωθυπουργού, πηγές της Χ. Τρικούπη σχολίαζαν: «Το εκ των υστέρων κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό γιατί ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού της πόλωσης και του διχασμού για μικροκομματικό όφελος».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο πόλωσης, αλλά σχέδιο κοινής λογικής. «Η κοινή λογική στις σημερινές συνθήκες είναι ότι δεν πρέπει να γίνει μια πορεία η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα διασποράς στην κοινότητα. Και επισημαίνουμε την ανευθυνότητα όσων κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν και έχουν τόση μεγάλη ιδεολογική αγκύλωση που δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο, το οποίο επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».
Χρηστίδης: Σκηνικό έντασης από την κυβέρνηση
Όπως τόνισε στο briefing ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, «το «Πολυτεχνείο» είναι εμβληματική επέτειος της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι εκδηλώσεις μνήμης του οφείλουν να αφουγκράζονται τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας και σε περίοδο καραντίνας, την ώρα που έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία». Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ, επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης και σύγκρουσης ακόμα και για το αυτονόητο.Επιλέγουν τη μετωπική αντιπαράθεση, προκειμένου μέσω της πόλωσης, να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα και με δήθεν επίδειξη ισχύος να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη». Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα εκτιμά ότι «το χορό της όξυνσης έσυρε προσωπικά ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης με την στάση του στην Βουλή, προκαλώντας σε αναμέτρηση τα κόμματα που είχαν διαφορετική άποψη. Αντί ως όφειλε να επιδιώξει με νηφάλιο διάλογο την απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση».
Σύμφωνα με τον Π. Χρηστίδη «ο κ Μητσοτάκης καταφεύγοντας στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» φέρει την κύρια ευθύνη για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται». Ταυτόχρονα, το ΚΙΝΑΛ επικρίνει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως παγιδεύονται «στην μεθόδευση της Κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό».
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες με τη φωτιά, δεν συμμετέχει σε μετωπικές κινήσεις, δεν συναινεί στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια την ώρα που αντιμετωπίζει όχι μόνο τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αλλά κινδυνεύει με νέα αδιέξοδα στην οικονομία που διευρύνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή».
Η απάντηση της Χ. Τρικούπη στον Χ. Καστανίδη
Ενδιαφέρον έχει η άποψη που εξέφρασε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media χθες το βράδυ έγραψε : «Υπάρχουν δυο διακριτά μεταξύ τους θέματα. 1. Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία με συγκεντρώσεις και πορείες. 2. Η απόφαση της κυβέρνησης, δια του αρχηγού της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει γενικώς τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις είναι προδήλως αντισυνταγματική». Ερωτηθείς μάλιστα από χρήστες του διαδικτύου γιατί το ΚΙΝΑΛ δεν συνυπέγραψε το αίτημα με τα άλλα κόμματα, ο κ. Καστανίδης απάντησε να απευθύνουν αλλού το ερώτημα.
Ερωτηθέντες σχετικά από το iefimerida.gr οι Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Π. Χρηστίδης, απάντησαν ότι «επί του πολιτικού ζητήματος, ο κ. Καστανίδης συμφωνεί με την άποψη του ΚΙΝΑΛ, απλώς επί του νομικού εκφράζει μια άποψη. Όμως τα κόμματα είναι πολιτικοί οργανισμοί, όχι νομικοί».
Πηγή: iefimerida.gr