Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025 08:17
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στο επεισόδιο Δένδια -Τσαβούσογλου -«Μισό» μπράβο ο ΣΥΡΙΖΑ, τι σχολίασε το ΚΙΝΑΛ






Το… on air «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, απασχόλησε έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία εκτυλίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μπροστά στα ΜΜΕ. Η στάση που διατήρησε ο κ. Δένδιας βρήκε θετικά σχόλια από την αντιπολίτευση.

Το… μισό «μπράβο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν πως ο Ν. Δένδιας ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο έκανε και πάλι κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι πάσχει από «έλλειμα στρατηγικής».

«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

ΚΙΝΑΛ: Αυτονόητη η αντίδραση Δένδια

Από την πλευρά του και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για μια «αυτονόητη» κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα ωστόσο αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Αγκυρα.

«Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση ;

Ποιος ήταν ο στόχος;

Τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» αναφέρει η Χ. Τρικούπη.

Οι αντιδράσεις από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Από την άλλη, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση τόνισε ότι ο κ. Δένδιας «με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί».

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Η επεισοδιακή συνέντευξη Δένδια-Τσαβούσογλου έγινε θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και το Bloomberg, που έκαναν λόγο για σύγκρουση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το δημοσίευμα του Reuters για τη συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκρούστηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέληξε σε οξείες κατηγορίες και από τις δύο πλευρές.

Επιδιώκοντας να χαλαρώσει τους μήνες εντάσεων λόγω εδαφικών διαφορών στη Μεσόγειο, ο Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για τυχόν παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε «απαράδεκτα», ωθώντας τον Δένδια να απαντήσει ότι θα αισθανόταν έκπληξη αν ο Τσαβούσογλου περίμενε να μην αντιδράσει σαν μην έχει γίνει τίποτα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, γράφει το Reuters.

Bloomberg: Η συνάντηση συμφιλίωσης πήρε δραματική τροπή -Τσακώθηκαν Δένδιας-Τσαβούσογλου

Από μια συνάντηση συμφιλίωσης και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, κατέληξε σε μια «θερμή» συνέντευξη Τύπου, που αντανακλούσε αντίθετες απόψεις. Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε το Bloomberg τις επεισοδιακές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Το διεθνές πρακτορείο στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφορετική τροπή που πήρε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «Ελλάδα και Τουρκία κατέφυγαν στην έχθρα σε μια συνάντηση που στόχευε να χτίσει δεσμούς».

Οπως περιέγραψε , το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, «που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ δύο αποξενωμένων γειτόνων, πήρε δραματική τροπή, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τσακώθηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις χώρες τους. Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η “θερμή” συνέντευξη Τύπου αντανακλούσε αντίθετες θέσεις σε όλα, από τις έρευνες έως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση».

«Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά»

Στη συνέχεια, το Bloomberg παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το αρχικό πινγκ-πονγκ κατηγοριών από τις δύο πλευρές. «Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά», σημείωσε το πρακτορείο ειδήσεων, γράφοντας ότι ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την έρευνα για ενεργειακούς πόρους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, ενώ, μεταξύ άλλων, επέκρινε τη μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ενας σαφώς συγχυσμένος Τσαβούσογλου, δεν κρατήθηκε», σχολίασε το Bloomberg, καταγράφοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος τόνισε: «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση». «Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε έτσι ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε. «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr