Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 08:13
Κόσμος

Πώς συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος σε ορεινή περιοχή στην Κίνα με 132 επιβάτες -Σοκαρισμένος ο Κινέζος πρόεδρος






Τον γύρο των socila media κάνει ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους Boeing στην Κίνα.

Συγκλονιστικά πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης με χρήστες να υποστηρίζουν ότι είναι από την συντριβή του αεροσκάφους στην Κίνα. Ωστόσο οι εικόνες και τα βίντεο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή. Το βίντεο φέρεται να δείχνει τη σοκαριστική στιγμή που το επιβατικό αεροσκάφος με τους 132 επιβαίνοντες πέφτει με ταχύτητα σχεδόν 650 χλμ / ώρα σε ορεινή περιοχή στη νότια Κίνα.

Στο βίντεο διακρίνεται το μοιραίο Boeing να πραγματοποιεί κάθετη βουτιά προς το έδαφος προτού συντριβεί σε λόφο και τυλιχτεί στις φλόγες κοντά στην πόλη Γουζού της κομητείας Τενγκ της επαρχίας Γκουανξί της Κίνας.

Αξιωματούχος των συνεργείων διάσωσης φέρεται να είπε ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε ολοσχερώς ενώ ξέσπασε φωτιά σε περιοχή με μπαμπού και δέντρα προτού κατασβεστεί.

Σοκαρισμένος με την αεροπορική τραγωδία ο Σι Τζινπίνγκ
Σοκαρισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της China Eastern Airlines με τους 132 επιβαίνοντες σε ορεινή περιοχή στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε παραφρασμένη από το κρατικό μέσο Renmin Daily, ο Σι διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής καθώς εκφράζονται φόβοι ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Αρχές να μην φείδονται προσπαθειών για την αναζήτηση τυχόν επιζώντων και να παρέχουν επαρκή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) το Boeing-737 εκτελούσε δρομολόγιο από τη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίγνγκ προς την Γκουανγζού, όταν χάθηκε η επαφή με τους πύργους ελέγχου ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Γουζχού και συνετρίβη στη δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή του Γκουανγκσί, προκαλώντας πυρκαγιά. Καιρικά δεδομένα στο Διαδίκτυο έδειχναν μερική συννεφιά, αλλά με καλή σχετικά ορατότητα στη Γουζχού την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 123 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος, ανέφερε η CAAC σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο

Ομάδες διάσωσης κατευθύνονται προς τον τόπο του ατυχήματος, όπου είναι ορατή η φωτιά στο σημείο, αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με στοιχεία του flightradar24 η πτήση MU5735 έκανε απότομη βουτιά από ύψος 29.100 ποδιών στα 3.225 πόδια σε διάστημα τριών λεπτών μέχρι τις 2:22 μ.μ. τοπική ώρα, όταν σταματά το tracking κι ενώ το αεροσκάφος είχε φθάσει στη Γουζχού.

Οι πρώτες αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 133 άτομα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και κοινοποιήθηκαν από το κρατικό μέσο ενημέρωσης People’s Daily δείχνουν στήλες καπνού να υψώνονται από την ορεινή, δασική περιοχή. Ένα άλλο κλιπ δείχνει τα απομεινάρια από συντρίμμια του αεροσκάφους σε ένα λασπωμένο, ορεινό μονοπάτι.

Βουτιά για τις μετοχές της Boeing μετά την αεροπορική τραγωδία
Μετά την ανακοίνωση της τραγωδίας οι μετοχές της Boeing Cο κατέγραψαν βουτιά 6,4% σε προκαταρκτικές συναλλαγές.

Από την τραγική είδηση επλήγησαν και οι μετοχές της China Eastern Airlines, που έκλεισαν με βουτιά 6,5% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και με 17% στις ΗΠΑ σε συναλλαγές πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Το ιστορικό ασφάλειας πτήσεων στην Κίνα
Η China Eastern είναι ένας από τους τρεις μεγάλους αερομεταφορείς της Κίνας, εκτελώντας πληθώρα εσωτερικών και διεθνών δρομολογίων που εξυπηρετούν 248 προορισμούς. Το ιστορικό ασφάλειας της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.

Το δικινητήριο Boeing 737 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αεροπλάνα στον κόσμο για πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Τα 737 Max καθηλώθηκαν στο έδαφος μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά η ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών της Κίνας ενέκρινε την επιστροφή του συγκεκριμένου αεροσκάφους στους αιθέρες στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστώντας τη χώρα την τελευταία μεγάλη αγορά που το έκανε.

Σύμφωνα με το Aviation Safety Network, το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα στην Κίνα έγινε το 2010, όταν 44 από τους 96 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ενός Embraer E-190 της Henan Airlines κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο Γι Τσούν κι ενώ επικρατούσε χαμηλή ορατότητα.