Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 04:20
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα εορταστεί φέτος το Πάσχα στις εκκλησίες: Τα 4+1 μέτρα που θα ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα






Με μια σειρά από μέτρα, για τις εκκλησίες, την εστίαση και άλλες δραστηριότητες, θα εορταστεί φέτος το Πάσχα.

Προ ημερών, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» αποκλιμάκωσης των μέτρων που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Από 1η Μαΐου εως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα για να πηγαίνουν στην εργασία τους
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς test, αλλά με μάσκα
  • Από 1η Μαΐου εως 31/8 αίρονται οι μετρικοί περιορισμοί για τους κλειστούς χώρους (θα λειτουργούν με πληρότητα 100%)

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου», ενώ σε ό,τι αφορά το Πάσχα επισήμανε ότι «θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Καλαντζής: Καλύτερο Πάσχα από πέρυσι, αλλά με μέτρα

Μιλώντας στο iefimerida.gr, o Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής επισημαίνει πως για το φετινό Πάσχα θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα για τους ναούς και πως το κρισιμότερο εξ αυτών είναι η χρήση της μάσκας.

«Απέναντι στην κρίση και τον φόβο των ημερών μας, κρατάμε ζωντανή την πίστη στο θαύμα της Ανάστασης, στο θαύμα της ζωής και μοιραζόμαστε την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο. Φέτος ζούμε το θείο δράμα και εορτάζουμε την Ανάσταση σε συνθήκες καλύτερες από πέρσι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κανόνες προστασίας της υγείας όλων μας από τον κορωνοϊό» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καλαντζής.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων τονίζει ότι φέτος το Πάσχα «ισχύουν τα ήδη γνωστά μέτρα για τον μέγιστο αριθμό πιστών αναλόγως της χωρητικότητας των Εκκλησιών, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για Ιερείς και πιστούς, για τη χρήση αντισηπτικών αλλά το πλέον κρίσιμο μέτρο προφύλαξης είναι η χρήση της μάσκας. Εκτός από την ισχύουσα ΚΥΑ και η Εκκλησία έχει εκδώσει αναλυτικές εγκυκλίους για την τήρηση των μέτρων με ιδιαίτερη αναφορά στην χρήση της μάσκας. Στην Ελλάδα, συμβαίνει κάτι μοναδικό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν. Οι Καθολικοί συμπολίτες μας εορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα με τους Ορθοδόξους. Ας μην τους ξεχνάμε στις ευχές μας» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Καλαντζής.

Πάσχα: Τα 4+1 μέτρα για τις εκκλησίες

Ποια είναι τα μέτρα, ωστόσο, που θα ισχύσουν και φέτος Πάσχα στις εκκλησίες;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ (Δ1α/ΓΠ.οικ.22206), παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες (του πίνακα Α):

Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Αντισηπτικά στις εισόδους.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο
Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής

Επιπλέον, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού
β) πιστοποιητικού νόσησης ή
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).