Οι ειδικοί προειδοποιούν για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας – Και self test αν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένους συστήνει η Παπαευαγγέλου – Η επιδημιολογική επιτήρηση είναι συνεχής και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα πάρουμε μέτρα, ανέφερε η Μίνα Γκάγκα – 114.000 τα ενεργά κρούσματα – Αργή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ
Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα είπε ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά». Ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».
Από την πλευρά την η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει σημαντική ύφεση αλλά προειδοποίησε ότι στο τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας θα πρέπει να πάμε με τις μάσκες στις εκκλησίες και όπου αλλού υπάρχει συγχρωτισμός.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η Omicron 2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.
Στις 114.000 έπεσαν τα ενεργά κρούσματα
Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.
Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών .
Αργή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ
Όπως είπε η κυρία Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.
Με μάσκες στις εκκλησίες και self test όταν θα συναντήσουμε ηλικιωμένους
«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία, τονίζοντας πως «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης».
Συνεχής επιτήρηση
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Πλεύρη ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο, η κα Γκάγκα είπε ότι «ανά πάσα στιγμή υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση. Ο προγραμματσμός μας είναι να τα ξαναδούμε τον Σεπτέμβριο αλλά εάν δεν πάνε όλα καλά τότε εδώ είμαστε για να πάρουμε μέτρα».
Μαγιορκίνης: Μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών
Ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωνση της πανδημίας Covid-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Yγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19.
Εκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική». Συνέστησε στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός.
Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς
Σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Σαφή ύφεση δείχνει η επιδημία στον κόσμο, με μείωση κατά 20% των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 0,9 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, «κάτι που έχουμε να το δούμε από τις αρχές του κύματος της “Ομικρον», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 14%.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,3 εκατομμύρια θάνατοι από Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.
Στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 6%, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.