Με αυξημένα μέτρα, αλλά και αγωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων, φροντιστηρίων, πανεπιστημίων επιστρέφει και φέτος στον «πάγκο» της.
Το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ενώ σε Κοινή Υπουργική Απόφαση αποτυπώνονται όλα τα μέτρα για κάθε τύπο και βαθμίδα εκπαίδευσης. Στην ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, εξηγείται μεταξύ άλλων τι ακριβώς ισχύει για τις μάσκες (εξαιρέσεις, κυρώσεις κ.ό.κ.) και το πότε ένας μαθητής μπορεί να απέχει από το μάθημα και να «επιστρέψει» στην τηλεκπαίδευση.
Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται όλο το πλαίσιο για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.
Πώς λειτουργούν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών
Στο άρθρο 18 για τη «λειτουργία των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών» επισημαίνονται τα εξής:
Η λειτουργία των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων της παρούσας. Ιδίως:
α. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
β. Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών.
γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.
δ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
ε. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.
στ. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Τα test και για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών
Στην ΚΥΑ επιπλέον τονίζεται ότι για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο φόρες την εβδομάδα με δαπάνη τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας.
Πηγή: iefimerida.gr