Λύσεις προκειμένου να κόψει τον γόρδιο δεσμό που δημιούργησε η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα, δίνοντας εμμέσως τη δυνατότητα στα στελέχη της Χρυσής Αυγής να μη στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε ένα πρώτο επίπεδο θα έρθει ολοκληρωμένη ρύθμιση μέσα από πρόταση της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να λυθεί σε θεσμικό επίπεδο το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος, η εν λόγω ρύθμιση δεν θεραπεύει το αδιέξοδο που υπάρχει με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και το ίδιο το κόμμα αναφορικά με τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και της δυνατότητας να κατέβουν στις εκλογές, πριν αποφασίσει αμετάκλητα η Δικαιοσύνη.
Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τόσο οι βουλευτές όσο και το κόμμα να αποκλειστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπήκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής στη διαδικασία ουσιαστικής συζήτησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις προτάσεις που αυτά κατέθεσαν με τη μορφή τροπολογιών. Όπως ανέφεραν και από το βήμα στελέχη της κυβέρνησης, πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί στο «πόδι», αλλά απαιτείται αναλυτική επεξεργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί αφορά στην κατάθεση ρύθμισης που θα απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές πρόσωπα που βρίσκονται φυλακισμένα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πρόκειται για πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση, αλλά που δεν μπορεί να ειπωθεί δημόσια μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η δίκη των χρυσαυγιτών.
Η δεύτερη σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να δοθεί η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να προχωρά σε προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των κομμάτων που επιθυμούν να κατέβουν στις εκλογές, προκειμένου να διαπιστώνει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κομματικού φορέα με ποινικούς. Στόχος εδώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μόνο τα κόμματα αυτά καθαυτά, αλλά και ο έλεγχος των ίδιων των προσώπων με τρόπο που να μη χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος πολιτικός φορέας για να επανέλθουν στην πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο πως θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σχετικές πρωτοβουλίες.
Πηγή: iefimerida.gr