Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού εν μέσω καλοκαιριού, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, των συνωστισμών σε κέντρα διασκέδασης και της μη επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με 1.797 νέα κρούσματα προκάλεσαν έντονη ανησυχία και έφεραν στο προσκήνιο νέα μέτρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να αφήνει «παραθυράκι» για αυστηροποίησή τους.
Οι νέες μολύνσεις αλματώδη άνοδο -σχεδόν τριπλασιάστηκαν -από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.
Τα πάρτι και ο συνωστισμός στα beach bar
Όπως προαναφέρθηκε, «πονοκέφαλο» προκαλούν οι συνωστισμοί σε beach bar και κλαμπ στην παραλιακή όπου εντοπίστηκαν clusters. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις στον Νότιο Τομέα Αττικής, εκτοξεύθηκαν και σήμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 252 νέα κρούσματα. Ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί περίπτωση γνωστού beach bar στο ύψος του Αλίμου από το οποίο προέκυψε συρροή κρουσμάτων.
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων
Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές, ότι από τις 28 Ιουνίου διαπιστώνεται αλματώδης και ταχύτατη άνοδος των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και των επιδημιολογικών διερευνήσεων του ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από όλους.
Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η μετάλλαξη Δ έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτοί που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, είναι οι ανεμβολίαστοι. Σχετικά με την μετάλλαξη Δ υπενθύμισε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 κρούσματα.
«Τα κρούσματα αφορούν πολύ νεαρές ηλικίες»
Όπως ανέφερε, από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προκύπτει ότι αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι οι μεγάλοι χώροι των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού. «Προς το παρόν η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση νοσηλειών, ενώ οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε πτωτική πορεία», επισήμανε.
Ακόμη, όπως σημείωσε, το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον ανέφερε ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα, τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά, από τις σημερινές ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας (όπου το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών) προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.
Μαγιορκίνης: Σίγουρα πάνω από 2.000 κρούσματα ημερησίως
Είναι ενδεικτικό ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.
Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος». Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό».
Νέα μέτρα από την Πέμπτη
Την ίδια ώρα, αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».
Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.
Παράλληλα, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κ. Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Αρκουμανέα, αποφασίστηκαν στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%.
Ειδικότερα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.