Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 20:32
ΒόλοςΤοπικά

Ποσό 800.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική μελέτη για το Βόλο (βίντεο και φωτο)






Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με 800.000 ευρώ τη αντιπλημμηρική μελέτη για τη θωράκιση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα Περιφέρεια και Δήμος Βόλου θα υποβάλλουν από κοινού το αίτημα χρηματοδότησής της ενώ αναμένεται τα έργα να ξεκινήσουν σε έξι μήνες περίπου.

Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση της μελέτης σήμερα σε σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου, του Περιφερειάρχη Θεσσςαλίας Δ. Κουρέτα, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννα Μαρίας Παπαδημητρίου, του δημάρχου Βόλου και συνεργατών τους.

 

Διερευνούμε το νομικό καθεστώς για τον καθαρισμό των χειμμάρρων

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε ότι από την αρχή είναι ενήμερος για τη μελέτη αυτή που η υλοποίησής της αποτελεί προτεραιότητα για τη θωράκιση της πόλης του Βόλου που ως αστικός ιστός έχει ιδιαιτερότητες στην θωράκισή του. Τόνισε ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και τα έργα στους χειμάρρους ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια ενημερώνεται για το νομικό πλαίσιο και σε λίγες ημέρες που θα έχει στα χέρια της την τελική εισήγηση των νομικών θα προχωρήσει στο έργο καθαρισμού των χειμάρρων του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Εάν κάποιος θεωρεί ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι σύννομο, τα δικαστήρια είναι εκεί. Ακολουθούμε τα βήματα που πρέπει να θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε να καθαρίσουν τα ποτάμια».

Ο πρύτανης του Π.Θ. Χαρ. Μπιλίνης επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το δήμο εκπονεί τη μελέτη. «Σήμερα η περιφέρεια κι ο δήμος θα υποβάλλουν το σχετικό αίτημα κεντρικά για τη χρηματοδότηση της μελέτης . Και εκτιμώ ότι σε οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν τα έργα», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου επισήμανε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχουν δένδρα στις κοίτες των χειμάρρων, με την περιφέρεια περιμένει να δει νομικά πως θα λύσει το θέμα. «Τα ανδραγαθήματα από κάποιους περίεργους θα πρέπει να σταματήσουν. Και μας μας αρέσει το πράσινο αλλά προέχει η ανθρώπινη ζωή και τα δένδρα πρέπει να απομακρυνθούν από κοίτες ποταμών».

Η μελέτη αφορά το δήμο Βόλου από τα Λεχώνια μέχρι την Αγχίαλο. «Υπάρχει μια πρόσθετη χρηματοδότηση για το δήμο και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε και αυτή τη μελέτη και μετά σταδιακά θωρακίζουμε την πόλη του Βόλου και δημιουργούμε σταθερές υποδομές», τόνισε ο κ. Μπέος.

Την επόμενη Τετάρτη ξεκινάει η γέφυρά στην Άλλη Μεριά, ακολουθεί το οδικό έργο σύνδεσης Κουκουράβας-και Μακρινίτσας που δημοπρατείται τις επόμενες μέρες κα μετά γη Αγία Παρασκευή, Λεχώνια, Άναυρος και Κραυσίδωνας. «Ηδη εκτελείται η μελέτη για το αποχετευτικό στη Νεάπολη και στα Παλιά αλλά και τη Λεωφόρο Αθηνών και Λαρίσης με αγωγούς ομβρίων νέους για να φύγουν τα νερά. Γίνεται ένα σύγχρονο έργο μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε» τόνισε ο κ. Μπέος.

Το σημαντικότερο έργο είναι η τάφρος κατά μήκος του περιφερειακού. «Εκεί δεν υπήρχε κανένα αποστραγγιστικό έργο. Μετά είναι οι χείμαρροι και τα ποτάμια». Ερωτηθείς για πιθανά έργα αποστράγγισης των νερών στους κυκλικούς κόμβους είπε οτι γενικότερα μελετάται αντιπλημμυρικά η πόλη.