Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024 05:40
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο φουσκώνει ο λογαριασμός του ρεύματος






Στα γραμματοκιβώτια ή στα e-mail των πρώτων εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών προσγειώνονται… οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και την επιδότηση της πολιτείας και των εκπτώσεων των παρόχων προκειμένου να μετριάσουν το κόστος επιβάρυνσης.

Πρόκειται για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με τις χρεώσεις προμήθειας ενέργειας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για την τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Οι αυξήσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο περιορίζονται στο 13% χάρη στην επιδότηση που αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση και για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι στα 9 ευρώ ανά λογαριασμό για τις πρώτες 300 kWh (κιλοβατώρες) κατανάλωσης.

«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους δύο τέτοιους λογαριασμούς, ο ένας με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.676 kWh και ο άλλος με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση 405 kWh. Στον πρώτο η επιβάρυνση θα ήταν 32% χωρίς την επιδότηση και τις επιπλέον εκπτώσεις του προμηθευτή και στον δεύτερο θα ανερχόταν στο 26%.

Οι λογαριασμοί ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων στους πελάτες της. Οπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνουν και την επιδότηση της πολιτείας, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή «πίστωσης ΤΕΜ – Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Σημειώνεται ότι η κρατική ενίσχυση χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους και είναι για τον μήνα Σεπτέμβριο στα 9 ευρώ και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα είναι στα 18 ευρώ κάθε μήνα.

Οι αυξήσεις στα έντυπα των λογαριασμών, που αποδίδονται στην άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αποτυπώνονται με τη μορφή «Ρήτρα Αναπροσαρμογής».

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις δύο περιπτώσεις που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»:

1. Στο πρώτο παράδειγμα το νοικοκυριό έχει τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος 1.676 kWh (8/6-6/10). Το συνολικό ποσό του λογαριασμού μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας (ξεκίνησε η εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου) και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 285 ευρώ.

Στο σύνολο περιλαμβάνονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί «έναντι» ποσό 120 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή η αύξηση, είναι 81,51 ευρώ το τετράμηνο. Το ποσό της επιβάρυνσης αρχίζει να μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούνται 28,87 ευρώ που είναι η «έκπτωση ενέργειας» της ΔΕΗ, 8,69 ευρώ που είναι η επιπλέον επιδότηση της εταιρείας για τις κιλοβατώρες άνω των 300 μηνιαίως και 10,8 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στην ενίσχυση της πολιτείας.

Ο ίδιος λογαριασμός με αντίστοιχη κατανάλωση ήταν πριν από την αύξηση και πριν από την επιδότηση και τις εκπτώσεις στα 252,12 ευρώ. Αρα η επιβάρυνση είναι σχεδόν 13% ή 32,88 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 8,22 ευρώ τον μήνα). Αν ο τωρινός λογαριασμός δεν είχε την επιδότηση και τις εκπτώσεις αλλά περιελάμβανε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα ήταν στα 333,63 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση θα εκτοξευόταν στο 32% ή 81,51 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 20,37 ευρώ τον μήνα).

2. Το δεύτερο παράδειγμα αφορά νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση πολύ χαμηλή, στις 405 kWh (8/6-6/10). Το συνολικό ποσό που πληρώνει μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 88 ευρώ. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί και το «έναντι» ποσό ύψους 32,09 ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός εκτός από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ύψους 19,83 ευρώ επιβαρύνεται και με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα 0,79 ευρώ.

Το νοικοκυριό του παραδείγματος πλήρωνε χωρίς τη ρήτρα, τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις 77,51 ευρώ. Αρα η επιβάρυνση είναι περίπου 13% ή 10,49 ευρώ (ήτοι 2,6 ευρώ τον μήνα). Αν ο τωρινός λογαριασμός δεν περιελάμβανε την επιδότηση και τις εκπτώσεις αλλά είχε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα εκτοξευόταν στα 98,13 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση θα ήταν της τάξης του 26% ή 20,62 ευρώ το τετράμηνο (περίπου 5 ευρώ τον μήνα).

Σχέδιο για πληρωμή λογαριασμών σε… δόσεις

Οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το προχθεσινό πακέτο μέτρων που συνέστησε η Κομισιόν στα κράτη – μέλη για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η κυβέρνηση επαναφέρει την πρόταση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τη δημιουργία μηχανισμού που θα παρέχει ρευστότητα στις χώρες της ΕΕ από τα έσοδα των δημοπρασιών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει εμμέσως πλην σαφώς το θέμα στον αντιπρόεδρο της ΕΕ: «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μια απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη σχέδιο αποπληρωμής των λογαριασμών ενέργειας σε δόσεις, το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ο Σχοινάς ανέφερε ότι το πρόβλημα της ενέργειας είναι πλανητικό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία για την ανάληψη κοινής δράσης της ΕΕ.