Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 19:18
Άλλες Ειδήσεις

Πόσο βρώμικο είναι το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου – Μια μικροβιολόγος αποκαλύπτει






Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καθαρό είναι το δωμάτιο του ξενοδοχείου που κλείσατε για να περάσετε τις ολιγοήμερες διακοπές σας; Από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή του κλιματιστικού μέχρι το στρώμα του κρεβατιού, μικρόβια θα μπορούσαν να κρύβονται μέχρι και στα πιο απίθανα σημεία που δεν πάει ο νους σας, ούτε το μάτι σας.

Ακόμα και τα ακριβότερα δωμάτια δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα σε πολλές περιπτώσεις. Άλλωστε, το γεγονός ότι ένα δωμάτιο φαίνεται καθαρό και μυρίζει όμορφα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πραγματικά καθαρό, εάν πχ θέταμε ορισμένες επιφάνειες υπό το μικροσκόπιο. Η Δρ Primrose Freestone, λέκτορας κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester επισημαίνει με άρθρο της στο The Conversation που βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια σε ένα ξενοδοχείο, αλλά και πώς θα παραμείνουμε προστατευμένοι.

Προσοχή στους κοινόχρηστους χώρους

Προτού ακόμα εισέλθουμε στο δωμάτιο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα κουμπιά που θα πατήσουμε στο ασανσέρ, καθώς αποτελούν εστίες μικροβίων. Το ίδιο ισχύει και για τα χερούλια των κοινόχρηστων θυρών.

Οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κυρίως αυτά που προκαλούν διάρροια και εμετό, μαζί με τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η πνευμονία, καθώς και ο κορωνοϊός.

Τι να προσέξετε στο δωμάτιο

Όσο παράδοξο κι αν μάλλον ακούγεται, το μπάνιο είναι το σημείο του δωματίου ενός ξενοδοχείου, που καθαρίζεται πιο σχολαστικά από το υπόλοιπο δωμάτιο. Παρόλα αυτά, σημεία όπως το χερούλι της πόρτας ή τα ποτήρια να μην καθαρίζονται το ίδιο διεξοδικά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Όσον αφορά τους κύριους χώρους του καταλύματος, το κρεβάτι, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια ενδεχομένως να φιλοξενήσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, αφού ένας ασθενής με προ-συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 διέμενε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, υπήρξε σημαντική διασπορά του ιού σε πολλές επιφάνειες, με τα επίπεδα να είναι ιδιαίτερα υψηλά στα σεντόνια, τη μαξιλαροθήκη και το κάλυμμα του κρεβατιού.

Παρότι τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες αλλάζονται -θεωρητικά- συχνά, δε συμβαίνει το ίδιο με το κάλυμμα του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν δυνητικά τόσα μικρόβια όσα και το καπάκι της τουαλέτας! Εάν θέλετε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε απλώς να φέρνετε τα δικά σας σεντόνια.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει και ο κίνδυνος των κοριών, που κρύβονται στο στρώμα και στα κλινοσκεπάσματα. Θα καταλάβετε την ύπαρξη τους από το τσίμπημά τους, ή και από κηλίδες αίματος στα σεντόνια. Ευτυχώς, όμως, δε μεταδίδεται κάποια ασθένεια από το τσίμπημα. Για να μην τους πάρετε, όμως, μαζί σας φεύγοντας, καθαρίστε προσεκτικά τις αποσκευές και τα ρούχα σας πριν να ανοίξετε τις αποσκευές στο σπίτι.

Από την άλλη, δεν έχει μελετηθεί πλήρως το τι μικρόβια συγκεντρώνονται στο γραφείο του δωματίου, στο κομοδίνο, στο τηλέφωνο, στον βραστήρα, στην καφετιέρα, στον διακόπτη του φωτός ή στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, καθώς αυτές οι επιφάνειες δεν απολυμαίνονται πάντα μεταξύ των διαμονών.

Τέλος, τα διακοσμητικά μαξιλάρια, οι καρέκλες, οι κουρτίνες και οι περσίδες είναι επίσης δύσκολο να καθαριστούν και μπορεί να μην απολυμαίνονται παρά μόνο για την αφαίρεση των λεκέδων μεταξύ των επισκεπτών, οπότε το πλύσιμο των χεριών σας αφού τα αγγίξετε μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Για όλα τα παραπάνω, φροντίστε να είστε σχολαστικοί με το συχνό καθαρισμό των χεριών σας, καθώς και να περπατάτε πάντα μέσα στο δωμάτιο με παντόφλες ή χοντρές κάλτσες, αποφεύγοντας να πατήσετε στα χαλιά.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr