Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024 14:00
ΒόλοςΤοπικά

Πότε θα καθαρίσει ο Παγασητικός – Πόσο θα διαρκέσει η περισυλλογή των νεκρών ψαριών

Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου, Τρίτη 27 Αυγουστού 2024. Το φαινόμενο αποδίδεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την λίμνη Κάρλα και τις γύρω περιοχές που κάθε μέρα καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω του χειμάρρου Ξηριά. Ωστόσο, τα νερά παρασύρουν και ψάρια του γλυκού νερού που όταν έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν. Για το θέμα πάντως έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Η έρευνα υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, θα γίνει σε ειδικά εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και στις εκβολές της Λίμνης Κάρλας στο Βόλο για να βρεθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών. Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού. Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο. Την εξέταση θα απασχολήσουν οι ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τη διαχείριση του θυροφράγματος της Κάρλας, καθώς σε αυτοψία προέκυψε ότι τα νεκρά ψάρια υπάρχουν και εντός του θυροφράγματος και σε όλο το μήκος της σήραγγας. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)





Aπό χθες Τρίτη, ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών ψαριών από τον αλιείς που επιστρατεύθηκαν προκειμένου να καθαρίσει ο Παγασητικός κόλπος, το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας, ώστε συγκρεντρωθεί το σύνολο των νεκρών ψαριών να αποτελέσει παρελθόν αυτή η τραγική εικόνα που αντικρίζουν όλοι τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο.

Τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, ώστε να συγκεντρωθούν οι τεράστιες ποσότητες μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι μόνο χθες, συγκεντρώθηκαν συνολικά πέντε τόνοι νεκρών ψαριών από τα νερά, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Βόλου.

Παράλληλα ξεκινά εργολαβία για την αποκομιδή των πτωμάτων από τις ακτές της Μαγνησίας, καθώς μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών έχει ξεβραστεί σε Αλυκές, Άναυρο, Ν. Αγχίαλο και Αγριά κάνοντας τη δυσοσμία ανυπόφορη.