Πιλοτική μονάδα στο εργοστάσιο του Βόλου για τη μετάβαση στην εξάλειψη του αποτυπώματος άνθρακα
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ προωθεί η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ με στόχο, μεταξύ άλλων να «πρασινίσει» την παραγωγική δραστηριότητα και τα προϊόντα του μειώνοντας στο ελάχιστο το ανθρακικό αποτύπωμα, στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος.
Μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων είναι ενταγμένες στο project «OLYMPUS», το οποίο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Εύβοιας αρχικά και σε δεύτερη φάση στο εργοστάσιο του Βόλου «Όλυμπος», στο οποίο άμεσα θα λειτουργήσει πιλοτική μονάδα για τη μετάβαση στον στόχο του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για τις δράσεις και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, για την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει η ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, επιδιώκοντας να κάνει κοινωνούς την τοπική κοινωνία, εργαζόμενους και φορείς του σχεδιασμού της αναφορικά με την περαιτέρω περιβαλλοντική της «θωράκιση».
Η επένδυση στο Μηλάκι είναι συνολικού ύψους 320 εκατ., εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) θα καλύψει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 124,5 εκατ. ευρώ. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1εκατ. τόνους. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Από το τέλος του 2028 θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως ανέφεραν χθες ο Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Ηρακλής και ο Γιάννης Διασύρας, στέλεχος του εργοστασίου στο Μηλάκι.
Το project θα έχει ολοκληρωθεί το 2028 και από το 2029 θα συμβάλει στον στόχο του ομίλου προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή και στο προϊόν, προβλέποντας προφανώς και σε μείωση του κόστους πχ. κατά 30% (οι επενδύσεις είναι 80% «πράσινες»).
H πιλοτική μονάδα στον Βόλο
Ο κ. Κουρής εξηγώντας τους άξονες του προγράμματος ανέφερε πως η νέα αυτή τεχνολογία θα βοηθήσει την ΑΓΕΤ να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς στόχους σε σχέση με την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
«Η στρατηγική απανθρακοποίησης της παραγωγής τσιμέντου και σκυροδέματος» είναι για εμάς κυρίαρχος στόχος» πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε όλους να ενημερωθούν για το θετικό αποτύπωμα που θα έχει και για την πόλη αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία.
Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται εγκατάσταση αντίστοιχης μονάδας στον Βόλο, ο κ. Κουρής απάντησε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που τώρα αναπτύσσεται και έχει γίνει μια αρκετά εκτενής μελέτη για την κατάλληλη τεχνολογία η οποία αφενός θα είναι προσαρμοσμένη στη σύσταση των καυσαερίων που εκπέμπουν οι τσιμεντοκλίβανοι, αφετέρου θα ταιριάζει στον σχεδιασμό του κάθε εργοστασίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για το εργοστάσιο του Αλιβερίου και πλέον «τρέχει» για το εργοστάσιο του Βόλου, όπου σε πρώτο στάδιο πρόκειται να εγκατασταθεί μια πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, ώστε τα επόμενα χρόνια και με τις νέες τεχνολογίες οι οποίες θα προκύψουν, να μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά στο εργοστάσιο του Βόλου.
Το «πράσινο τσιμέντο» του Βόλου σε μεγάλα έργα
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προαναφερθέντες ο νέος διευθυντής του εργοστασίου «Όλυμπος» στον Βόλο Γιώργος Κατερέλος, αναφέρθηκε στο «πράσινο τσιμέντο» που παράγει στο τοπικό εργοστάσιο η ΑΓΕΤ και το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλα έργα στη χώρα, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό, υπογραμμίζοντας τη σθεναρή βούληση που υπάρχει εκ μέρους του Ομίλου να συνεχίσει τις περιβαλλοντικές επενδύσεις, προκειμένου να «θωρακίσει» ακόμη περισσότερο το παραγόμενο προϊόν στις επιταγές της νέας εποχής και αφετέρου να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική κοινωνία.
«Για τον Όμιλο Ηρακλής το 2030 είναι ένα ορόσημο για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Οι επενδύσεις στις οποίες προχωράμε είναι σημαντικές και καθοριστικές για την επίτευξη του στόχου μας», πρόσθεσε, ενώ παρουσιάζοντας στοιχεία αναφορικά με την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου «Όλυμπος» στον Βόλο έκανε γνωστό πως το 2023 100.000 τόνοι πράσινου τσιμέντου παρήχθησαν τοπικά, για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλα έργα υποδομής σ’ όλη τη χώρα.
Τέλος, ενημέρωσε πως μέχρι τέλος του 2024 στο εργοστάσιο του Βόλου θα έχει εγκατασταθεί μία μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών κ.α..
Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, η οποία χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Ομίλου της ΑΓΕΤ να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το πρόγραμμα απανθρακοποίησης, παρατηρώντας πως οι όποιες προτάσεις κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο αποτελούν αφορμή και ευκαιρία, προκειμένου να γίνει συζήτηση στην τοπική κοινωνία και να εκφραστούν όλες οι απόψεις, ώστε στη συνέχεια να κριθούν επί της ουσίας.