Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 13:03
ΜαγνησίαΤοπικά

Πρεμιέρα πανελλαδικών τη Δευτέρα για 6.968 υποψηφίους στη Θεσσαλία και 1.892 στη Μαγνησία






Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους», διαβεβαίωσε ο περιφερειακός επόπτης των πανελλαδικών εξετάσεων για τη Θεσσαλία και διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου για 6.968 υποψηφίους από την περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων οι 1.892 από τον νομό Μαγνησίας

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν την τελευταία πράξη ενός αγώνα 13 ετών των μαθητών. Χαρακτήρισε μάλιστα τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως τη μόνη αμερόληπτη και αδιάβλητη διαδικασία και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στον αγώνα για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις σημείωσε ο κ. Σαβελίδης «οργανώθηκαν σε ένα κλίμα πρωτόγνωρο στα παγκόσμια χρονικά στη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Παρά τη συγκεκριμένη ιδιομορφία, η προετοιμασία ήταν πολύ καλή και χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τον θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων», σημείωσε ο ίδιος. Διαβεβαίωσε δε ότι χάρη στη δουλειά των χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν σε ένα απολύτως ασφαλές για όλους περιβάλλον.

Ηδη στα εξεταστικά κέντρα βρίσκεται το υγειονομικό υλικό και όλοι έχουν ενημερωθεί για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας.

6.968 υποψήφιοι από τη Θεσσαλία

Στη συνέντευξη Τύπου, το σύνολο των τεσσάρων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δήλωσε έτοιμο για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τη Θεσσαλία λαμβάνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις συνολικά 6.968 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 5.077 υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα και οι 557 με το παλιό και από τα ΕΠΑΛ πανελλαδικές θα δώσουν 1.337 υποψήφιοι.

Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν ενεργοποιηθεί 72 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και 10 για τα ΕΠΑΛ,1.008 εκπαιδευτικοί στις Λυκειακές Επιτροπές Εξετάσεων, 123 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 3.047 επιτηρητές, 4 εξεταστικά κέντρα φυσικώς αδυνάτων, 6 εξεταστικά κέντρα αγγλικών και 2 εξεταστικά κέντρα για ΤΕΦΑΑ.

1.892 υποψήφιοι από τη Μαγνησία

Στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Δ.Δ.Ε., Ρηγώ Φασουράκη περισσότερα από3.500 άτομα, τόσο υποψήφιοι, όσο και εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό παίρνουν θέση στη γραμμή της εκκίνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Θα λάβουν μέρος συνολικά 1.892υποψήφιοι από τη Μαγνησία. Από αυτούς οι 1.353 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, οι 172 με το παλιό σύστημα και367 είναι οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Μαγνησία εξίσου μεγάλος με τον αριθμό των υποψηφίων είναι και ο αριθμός των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών που φθάνει στους 1.618. Στους 307ανέρχονται τα μέλη των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων, 47 συμμετέχουν ως βοηθητικό προσωπικό και ορίστηκαν 900 επιτηρητές.

Θα λειτουργήσουν συνολικά 25 εξεταστικά κέντρα, 22 για τα Γενικά Λύκεια και 3 για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό εξεταστικό κέντρο, πρόεδρος του οποίου ορίστηκε ο Σεραφείμ Σπανός.

Στο ειδικό εξεταστικό κέντρο έχουν οριστεί 90 εκπαιδευτικοί- εξεταστές, 220 βαθμολογητές, 19 μέλη επιτροπής και 35 μέλη επικουρικού. Τέλος θα λειτουργήσουν και τρία εξεταστικά κέντρα για το ειδικό μάθημα των αγγλικών, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο1ο, στο 3ο και στο 5ο Γενικά Λύκεια Βόλου, τα οποία θα υποδεχθούν από145 υποψηφίους.

Το πρόγραμμα

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 26 του ίδιου μήνα. Για τα ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα. Η πρεμιέρα των εξετάσεων θα γίνει με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Νέων Ελληνικών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Δευτέρα 15/6: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – γενικής παιδείας

Τετάρτη 17/6: Αρχαία Ελληνικά – ανθρωπιστικών σπουδών και Μαθηματικά – θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής

Παρασκευή 19/6: Βιολογία – σπουδών υγεία και Κοινωνιολογία – ανθρωπιστικών σπουδών

Δευτέρα 22/6: Φυσική – θετικών σπουδών και σπουδών υγεία

Τετάρτη 24/6: Ιστορία – ανθρωπιστικών σπουδών και Πληροφορική -σπουδών οικονομίας και πληροφορικής

Παρασκευή 26/6: Χημεία – θετικών σπουδών και σπουδών υγείας και Οικονομία- σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Τρίτη 16/6: Νέα Ελληνικά

Πέμπτη 18/6: Μαθηματικά

Σάββατο 20/6: Στοιχεία Μηχανών, Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Τρίτη 23/6: Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Δίκτυα Υπολογιστών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις

Πέμπτη 25/6: Ηλεκτροτεχνία 2, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Υγιεινή, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης

Σάββατο 27/6: Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Ναυτικές Μηχανές, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Ναυσιπλοΐα ΙΙ

Δευτέρα 29/6: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρικές Μηχανές, Οικοδομική, Τεχνολογία Υλικών

Τρίτη 30/6: Στοιχεία Ψύξης Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Ψηφιακά Συστήματα.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Φέτος οι υποψήφιοι εκτός από στιλό και νερό, μπορούν να έχουν μαζί τους εφόσον το επιθυμούν μάσκα και αντισηπτικό.