Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 19:51
ΒόλοςΤοπικά

Προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στο Βόλο μέσω ΣΔΙΤ






Προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στο Βόλο μέσω ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στο Βόλο.

Το έργο αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου με στόχο τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω ΣΔΙΤ.

Με βάση νομοθετική διάταξη παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα το ακίνητο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για 99 χρόνια για χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση δύο (2) ακινήτων μετά των συστατικών και παραρτημάτων τους (πρώην «Βαμβακουργία» Βόλου), τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στον τέως Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που μετονομάσθηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α).

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση

Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει το ακίνητο της πρώην «Βαμβακουργίας Βόλου»

Στο σύνολό του το ακίνητο βρίσκεται εντός ΓΠΣ Δ. Βόλου στο Δυτικό όριο του πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας και σήμερα Δ. Βόλου.

Αποτελείται από 2 τμήματα συνολικού εμβαδού 88.402,77 τ.μ. ως εξής

  • Το τμήμα Α που αντιστοιχεί στο οικόπεδο (1) με εμβαδόν 1.871.00 τ.μ.  Αυτό βρίσκεται στο Ο.Τ.Γ384 του σχεδίου πόλης Αγίου Σπυρίδωνα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επί της οδού Μυτιλήνης.
  • To τμήμα Β που αντιστοιχεί στο γήπεδο (2) με εμβαδόν 86.531,77 τ.μ. Βρίσκεται στη θέση “Ξηρόκαμπος ή Χουχού” της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, εντός ΓΠΣ Δήμου Βόλου περιοχή υπό ένταξη, εντός ΖΟΕ ως περιοχή επείγοντος στεγαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, εκτός περιοχής Natura σε επαφή με το σχέδιο πόλης Αγίου Σπυρίδωνα.

Στο γήπεδο υπάρχουν 20 υφιστάμενα κτίρια (1 έως 20). Η συνολική υφιστάμενη δόμηση εντός του ακινήτου εκτιμάται σε 48.593τ.μ.

Κατά το σχεδιασμό καταβλήθηκε προσπάθεια διατήρησης και ενσωμάτωσης (μεγάλου) μέρους του υφιστάμενου όγκου κτιριακού αποθέματος στο ακίνητο με τις κατάλληλες προσαρμογές/μετασκευές για τη διατήρηση κι ενσωμάτωση της ιστορικής μνήμης στο εγχείρημα αλλά και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που θα διοχετεύονταν στην κατεδάφιση των κτιρίων.

Στο ακίνητο διατηρούνται συνολικά 7 υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. Όλα τα υπόλοιπα κατεδαφίζονται και αντικαθίστανται από νέα κελύφη.