Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 01:26
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα






Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να μοιραστούν τα «Ελγίνεια» Μάρμαρα, λέει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Ο κ. Τζορτζ Όζμπορν ανέφερε ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για κοινή χρήση, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μοιραστούν μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ώστε να μπει ένα τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού LBC αν η πρόταση αυτή σημαίνει ότι τα κάποια από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούσαν να δοθούν στην Αθήνα και στην συνέχεια να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο Όζμπορν απάντησε θετικά:

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια διευθέτηση, ώστε να μπορεί κανείς να τα δει μέσα στην μεγαλοπρέπειά τους στην Αθήνα και μέσα στην μεγαλοπρέπεια άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές» δήλωσε.

Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έθεσε εκ νέου χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης στη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους. Και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς το μουσείο αναδεικνύει με τον πιο καταλυτικό τρόπο το γεγονός ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούσαν ένα, ουσιαστικά, μνημείο, το οποίο ο Λόρδος Έλγιν όταν έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα το διέσπασε, ουσιαστικά, σε πολλά κομμάτια, με το μεγαλύτερο τμήμα του αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θεωρεί βέβαιο ότι «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε προς το Βρετανικό Μουσείο, γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».

Κερδίζει έδαφος το ελληνικό αίτημα

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των Μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.

Πηγή: skai.gr