Αντιμέτωποι με ένα παιδί ψυχολογικό ράκος, τη μαθήτρια της γ’ τάξης του Γυμνασίου Αργαλαστής, που επί δύο χρόνια βιώνει τον απόλυτο εφιάλτη από συμμαθητές της εντός και εκτός σχολείου, ήρθαν την περασμένη Παρασκευή το πρωί, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης και η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Ρηγώ Φασουράκη. Ο κ. Κόπτσης μάλιστα ζήτησε την αυστηρή απόδοση ευθυνών στους φερόμενους ως θύτες και τη λήψη παραδειγματικών μέτρων, προκειμένου κανένα άλλο παιδί να μη βρεθεί στο μέλλον στη θέση του νεαρού κοριτσιού. Για το μαρτύριο που βιώνει το κορίτσι, ο κ. Σαβελίδης θα διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής με το άνοιγμα των σχολείων.
Στη συνάντηση που είχε οριστεί για την προ- παραμονή των Χριστουγέννων στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, ο πατέρας της μαθήτριας, δεν προσήλθε μόνος. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του και είχε μαζί του την κόρη του, η οποία είχε το μεσαίο δάχτυλο του αριστερού της χεριού σε νάρθηκα και τον καρπό της δεμένο, μετά την επίθεση που δέχθηκε μέσα στο σχολείο από συμμαθητή της.
Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τον πατέρα να απομακρύνει προσωρινά την κόρη του από το σχολικό περιβάλλον και να καταθέσει μήνυση στην αστυνομία. Η μαθήτρια τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται διαρκώς bullying από τρεις συγκεκριμένους συμμαθητές της, οι οποίοι την έχουν ξυλοφορτώσει, την σπρώχνουν με αποτέλεσμα να πέφτει και να τραυματίζεται, έχουν φθάσει στο σημείο να την απειλούν με μαχαίρι, κατσαβίδι και αναπτήρα, όπως έχει καταγγείλει ο πατέρας της .
Το μαρτύριο, που βίωνε το κορίτσι και δεν μιλούσε, αποκαλύφθηκε όταν συμμαθήτριές της ανακάλυψαν στην τσάντα της ένα μαχαίρι, το οποίο αγόρασε η ίδια, διαθέτοντας το χαρτζιλίκι της προκειμένου να το έχει για αυτοάμυνα. Δεν άντεχε άλλα βασανιστήρια και μετά την αποκάλυψη, έλυσε τη σιωπή της.
Το θέμα έλαβε διαστάσεις και την Παρασκευή, ο κ. Σαβελίδης είχε καλέσει τον πατέρα να μιλήσει μαζί του, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για την οποία είχε ήδη πλήρη αναφορά από τη διευθύντρια του σχολείου, η οποία προχώρησε στις ενέργειες που προβλέπονται.
Στη συνάντηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες με τον πλέον αυστηρό τρόπο και να ληφθούν μέτρα για την πάταξη κάθε παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον.
Αυτό ήταν άλλωστε και το αίτημα της ίδιας της μαθήτριας, όταν ρωτήθηκε από τον κ. Κόπτση «τι θα ηρεμούσε την ψυχή της».
Στη διάρκεια της συνάντησης ο εφιάλτης για τη μαθήτρια ξαναζωντάνεψε, οι δεσμεύσεις όμως που υπήρξαν ότι ο Γολγοθάς της τελειώνει, την έκαναν να αναθαρρήσει. Χάρισε μάλιστα και το πρώτο της χαμόγελο μετά από πολύ καιρό, όταν η κ. Φασουράκη της προσέφερε για τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα σχολικό σακίδιο πλάτης, ένα στυλό και τετράδιο.
Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το κορίτσι αναμένεται να επιστρέψει στο σχολείο της και να είναι ασφαλές. Ηδη έχουν δρομολογηθεί μέτρα και μέσα στις γιορτές θα ληφθούν επιπλέον, προκειμένου το παιδί να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται ότι η σχολική νομοθεσία προβλέπει ολιγοήμερες αποβολές για τους φερόμενους ως θύτες ακόμη και πλήρη αποβολή τους από το σχολείο.
Συνάντηση με γονείς παιδιών
Ο κ. Σαβελίδης είχε συνάντηση και με τους γονείς των τριών παιδιών που μάλιστα τιμωρήθηκαν με διήμερη αποβολή όταν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, φέρονται να ξυλοφόρτωσαν έξω από το σχολείο τη συμμαθήτριά τους.
Οι γονείς φαίνεται να υποστήριξαν ότι τα παιδιά τους τιμωρήθηκαν επαρκώς και ότι δεν κάνουν bullying στη συμμαθήτριά τους και ζήτησαν να σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.
Μάλιστα εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να ζητήσουν ακόμη και συγνώμη από την οικογένεια της μαθήτριας για το συμβάν του περασμένου Νοεμβρίου.
Διενέργεια προκαταρκτικής
Με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαβελίδης θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραπτώματα από ενδοσχολικούς ή άλλους παράγοντες.
Ηδη πάντως το σχολείο στηρίζεται από καθηγητή – σύμβουλο σχολικής ζωής, από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ενώ θα ζητηθεί παρέμβαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων Βόλου και του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας. Συντονιστές του ΠΕΚΕΣ, μάλιστα, θα κληθούν να εξομαλύνουν το παιδαγωγικό κλίμα μέσα από σειρά δράσεων που θα αναλάβουν.