Όνειρο απατηλό, αποδείχθηκε η προσδοκία ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα «προσγειωθεί» σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Ηδη οι τιμές επέστρεψαν στα πολύ υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, είναι ζήτημα ημερών η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα παρέμβαση, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος των κραδασμών, που προκαλεί στα νοικοκυριά η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα φτάσει τουλάχιστον στο 30% και θα καλύψει το α’ 3μηνο του 2022 αλλά και αναδρομικά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Εφόσον τα παζάρια με την Gazprom για τις παραδόσεις του 2022 έχουν αίσιο τέλος, τότε δεν αποκλείεται αυτή η έκπτωση να είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, με την τροπολογία για την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου, υπολογίζεται ότι αφαιρείται άλλο ένα 10% από το λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού.
Τι ισχύει με τον Μόνιμο Μηχανισμό εξισορρόπησης τιμολογίων
Κι επειδή φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα πάνε χέρι-χέρι, οι καταναλωτές αναμένουν αφενός αν θα αυξηθεί η κρατική επιδότηση πάνω από τα 39 ευρώ για το Δεκέμβριο, αφετέρου την κατάληξη της τεχνικής επεξεργασίας για το Μόνιμο Μηχανισμό εξισορρόπησης στα τιμολόγια λιανικής. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο Μηχανισμός αυτός δεν θα χρειάζεται κάποια υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει, καθώς θα ενεργοποιείται αυτομάτως με ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα σταθμίζει τις τάσεις κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου και των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Ο Μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης- αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν «ενέσεις» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό- και θα έχει ως στόχο την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο και μετά. Με τα έως τώρα δεδομένα, ο Μηχανισμός αυτός θα καλύπτει με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια τα ευάλωτα νοικοκυριά, έναντι της οριζόντιας κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς που ισχύει σήμερα.
Τι συνεχίζει να «σπρώχνει» προς τα πάνω την τιμή του φυσικού αερίου
Εδώ και περίπου 2μήνες, μετά την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου ως τα 161 ευρώ, υπήρχε η προσδοκία ότι η τιμή θα υποχωρήσει, έστω σταδιακά, ειδικά μετά την «οδηγία» Πούτιν προς την Gazprom για μεγαλύτερες ροές προς την Ευρώπη. Γρήγορα αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, ενώ η ένταση για το Ουκρανικό, την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, καθώς και τον αγωγό Nord Stream 2, «έσπρωξε» εκ νέου την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη.
Πριν καν ξεκινήσει ο Χειμώνας στη Β. Ευρώπη, που θα αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η τιμή του βρίσκεται στα 117 ευρώ, δηλαδή 588% υψηλότερα από εκεί που βρισκόταν πέρσι τέτοια εποχή! Με αυτά τα δεδομένα, τα συμβόλαια του πρώτου τριμήνου για το 2022 διαμορφώνονται, πλέον, στα 114 ευρώ, ενώ και μετά τον Απρίλιο η τιμή του υπολογίζεται ότι θα παραμείνει πάνω από τα 70 ευρώ, δηλαδή περίπου 330% υψηλότερη από αυτήν του 2020 και του 2019.
Πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στο κόστος θέρμανσης και στο κόστος παραγωγής, η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου σε τόσο υψηλά επίπεδα προβληματίζει και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μετά το Μάρτιο.
Η χονδρική τιμή είναι 440% αυξημένη από πέρσι και στην πραγματικότητα οι μόνες ημέρες που υποχωρεί, είναι όταν στο ενεργειακό μίγμα συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο οι Ανανεώσιμες Πηγές. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η χονδρική τιμή βρισκόταν στα 254,68 ευρώ και σήμερα υποχωρεί στα 197,24 ευρώ, καθώς στο ενεργειακό μίγμα συμμετέχουν με 31,13% οι ΑΠΕ και με άλλο 16,51% τα υδροηλεκτρικά.