«Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης -Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών –«Θα προτείνουμε άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία», είπε ο Νίκος Παπαθανασης- Τι αλλάζει από τις 15 Μαΐου
Στις αλλαγές που θα έρθουν και στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεών, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σχετικά με την εστίαση, τόνισε ότι «όταν κλείσαμε δεν είχαμε ούτε τα εμβόλια, ούτε τα self test», ενώ τώρα μπορούμε και ανοίγουμε την οικονομία .
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των παιδικών σταθμών ο κ. Γεωργιάδης τόνισε υπάρχει μια επιφύλαξη, καθώς όπως είπε όσο κατεβαίνει η ηλικία υπάρχει ο φόβος της πειθαρχίας
Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, καθώς και των φροντιστηρίων.
Για τα γυμναστήρια είπε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς όπως είπε πολλοί λένε ότι «πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».
Για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το sms για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός».
Για την εστίαση είπε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το sms για μετακίνηση στην εστίαση.
Σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους στην εστίαση είπε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν για τον μήνα Μάιο. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Για τα προγράμματα «Γέφυρα» είπε ότι «έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ενώ ανέφερε ότι τα μειωμένα ενοίκια θα μείνουν και τον Μάιο και εξετάζεται το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια και τον Ιούνιο.
«Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων υγειονομικών στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «ντροπή», όπως είπε στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το ποσοστό υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το 62,5%. «Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, ενώ σημείωσε ότι αντίθετα οι νέες γενιές «φαίνονται άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωή τους στα χέρα τους και εμβολιάζονται».
Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%», σημειώνοντας ότι «στις ΜΕΘ 8 στους 10 είναι μη εμβολιασμένοι» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά οργανωμένο».
Σύμφωνα με τον Άδωνις Γεωργιάδη «η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν πέσει η πανδημία και η πανδημία δεν μπορεί να πέσει αν δεν εμβολιαστούμε», ενώ σημείωσε ότι «στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon», το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο.
«Ηρθε η ώρα να εμβολιαστούμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «με τα χθεσινά νούμερα έχουν γίνει 3.285.000 εμβολιασμοί – οχι εμβολιασθέντες», ενώ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».
Παπαθανάσης: Ανοιγμα φροντιστηρίων και κατάργηση των SMS για τα καταστήματα
«Το πρόγραμμα Ελευθερία για τους εμβολιασμούς προχωρά πολύ γρήγορα. Είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, και πρέπει να εμβολιαστούμε. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και το ταχύτερο εμβόλιο είναι και το πιο ασφαλές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των εμβολιασμών στη χώρα.
«Τα βήματα είναι σταθερά. Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε. Αυτή τη βδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο για όπου ισχύει το click inside. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
Πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες
Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «Προχωράμε βήμα – βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν, θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δε μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν».
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Νίκος Βενιέρης, ιδιοκτήτης beach bar που προετοιμάζεται για το άνοιγμα του κλάδου του. «Επίσημη ανακοίνωση δεν έχουμε για τις 15 Μαΐου, αλλά από όσα έχουμε ακούσει τότε θα γίνει το άνοιγμά μας. Πρέπει να κάνουμε έναν προγραμματισμό, έχουμε προεργασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι σύμφωνα και με τις προδιαγραφές. Το κατάστημά μας είναι για καφέ. Είμαστε από τις τυχερές οργανωμένες παραλίες, γιατί τα καταστήματα έχουν ξεχωριστή είσοδο. Εμείς δεν έχουμε ξαπλώστρες. Το καλοκαίρι υπό κανονικές συνθήκες έχουμε γύρω στις 600 ομπρέλες, αλλά τώρα είμαστε σε αναμονή», είπε ο κ. Βενιέρης.
«Τα καταστήματα που έχουν άδεια για να λειτουργήσουν ως εστίαση και καφέ έχουν συγκεκριμένο χώρο. Για την παραλία χρειάζεται ειδική άδεια για να λειτουργήσει πάλι με ξαπλώστρες κανονικά. Δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν καρέκλες πέραν του χώρου που δίνει την άδεια ο δήμος. Από τη στιγμή που είναι κλειστές οι οργανωμένες παραλίες, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πλέον δίνουμε απαντήσεις όταν έχουμε τις αποφάσεις», τόνισε πάνω στο θέμα ο κ. Παπαθανάσης.
«Η ατομική ευθύνη είναι το άλφα και το ωμέγα για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Οι εργαζόμενοί μου έχουν ξεκινήσει ήδη τα self-tests. Εμείς έχουμε ελάχιστους εργαζόμενους κάτω των 30. Όσοι είναι άνω των 30 ή έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το εμβόλιό τους», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Βενιέρης.
Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης
«Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεχτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης.
Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίασης, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική.
«Αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο. Ξεκινά και το μονοδοσικό εμβόλιο σήμερα της Johnson & Johnson. Αλλά όλα τα εμβόλια είναι καλά, όποιο εμβόλιο μπορούμε να κάνουμε, ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.
Από τα ποτά και τα κοκτέιλ στον καφέ και τα πρωινά
Η εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega έκανε μια βόλτα και μέχρι τα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, όπου η περιοχή έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», καθώς στο σημείο βρίσκονται πολλά κλαμπ, τα οποία ακόμα δεν μπορούν να ανοίξουν. Αρκετοί είναι και οι επιχειρηματίες της εστίασης που δηλώνουν ότι δε θα ανοίξουν καθόλου, ενώ άλλες επιχειρήσεις «μεταλλάχτηκαν» από μπαρ σε καφετέριες, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της πανδημίας.
«Ο κόσμος είναι πολύ συνεργάσιμος με τα μέτρα. Την πρώτη μέρα στις 22.45 είχαν ήδη φύγει τα 2/3 του κόσμου. Είναι μια λύση ώστε να υπάρχει μια κίνηση μέχρι να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Τα παιδιά που εργάζονται εδώ θέλουν να κάνουν το εμβόλιο στην πλειοψηφία τους», ανέφερε επιχειρηματίας της περιοχής.
«Το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σχολίασε ο κ. Παπαθανάσης.
Τέλος, αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και το πότε αναμένεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ο κ. Παπαθανάσης παρέπεμψε και πάλι στις αποφάσεις των ειδικών, τονίζοντας ότι προχωράμε βδομάδα με τη βδομάδα.