Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 05:48
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πότε θα εκποιείται η περιουσία -Τι είναι η «δεύτερη ευκαιρία»






Το ισχύον πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας θα παύσει να ισχύει από την 1η Μαΐου του 2020.

Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της κυβέρνησης καλούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους -ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά- να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου και έπειτα η προστασία της πρώτης κατοικίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον νέο Πτωχευτικό κώδικα. Η πρώτη άμεση συνέπεια είναι ότι θα παύσει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία για την πρώτη κατοικία. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι όσοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες θα καλούνται -σε πρώτη φάση- να επιχειρήσουν μια εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι επιλογές μετά την 1η Μαΐου

Μετά την παύση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, οι οφειλέτες θα πρέπει να αναρτήσουν στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Open TV, η αίτηση για τη ρύθμιση των χρεών του θα εγκρίνεται όταν θα συμφωνεί το 60%, τουλάχιστον, των πιστωτών.

Από εκείνο το σημείο θα ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 80.000 ευρώ και οφειλή ύψους 100.000 ευρώ, τότε θα ρευστοποιείται η περιουσία και τα πλεονάζοντα 20.000 ευρώ θα διαγράφονται.

Τι είναι η δεύτερη ευκαιρία

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πτώχευσης, ο δανειλήπτης θα μπορεί να μπει στη φάση της «δεύτερης ευκαιρίας». Με τα χρέη να έχουν μηδενιστεί, θα ισχύουν πλέον τα εξής:

• Παύει ο κίνδυνος κατάσχεσης μισθού από την επόμενη κιόλας μέρα
• Θα μπορεί να ανοίξει τη δική του/της επιχείρηση έπειτα από τρία χρόνια
• Θα μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα όταν «επουλωθούν» τα οικονομικά του ή να αγοράσει καινούριο σπίτι

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις για όσους απειλούνται με απώλεια της πρώτης κατοικίας. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιδότηση στέγασης. Αυτό θα σημαίνει ότι θα χορηγείται ένα ποσό ως επίδομα ενοικίου είτε για να μείνει στο σπίτι του είτε για να συνεχίσει να πληρώνει τη δόση (επιδότηση δόσης).

 

 

Πηγή: iefimerida.gr