Πρόσθετο Ε171 σε τρόφιμα: Δεν είναι ασφαλές – Τέλος σε σάντουιτς, σάλτσες και συμπληρώματα διατροφής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων (E171). Η απαγόρευση θα ισχύσει μετά από εξάμηνη μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, από φέτος το καλοκαίρι, το εν λόγω πρόσθετο δεν θα μπορεί πλέον να προστίθεται στα τρόφιμα.
Με τη σημερινή απαγόρευση αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στη συνεργασία των αρχών των κρατών μελών, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα».
Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής.
Τα κράτη μέλη ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Βασίστηκε σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.