Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 15:25
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα – μαμούθ για τους παραβάτες των μέτρων – Τι ισχύει για τη χρήση ασανσέρ






Από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, τα μηνύματα στο 13033 αποτελούν παρελθόν. Τα SMS έχουν αντικατασταθεί – κατά κάποιο τρόπο τουλάχιστον – από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα πλέξιγκλας στα καταστήματα και όχι μόνο, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα. Τα πρόστιμα, όμως, για όλους εκείνους που δεν συμμορφώνονται ρητά με την τήρηση του νόμου είναι εδώ και είναι τσουχτερά, γιατί όπως έχει διαμηνύσει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κορονοϊός δεν έχει φύγει και ένα λάθος μπορεί να αποβεί – ακόμη και τώρα – μοιραίο. Ποια είναι όμως τα πρόστιμα για κάθε… λάθος που θα κάνουμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN;

Πρόστιμα σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

  • 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες
  • Για όποιον δεν κρατά τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου το πρόστιμο είναι 150 ευρώ

Τι ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες

Στις δημόσιες υπηρεσίες την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων έχει ο προϊστάμενος, ούτως ώστε να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση να γίνεται μόνο με ραντεβού και να υπάρχει μόνον ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Τι ισχύει για τα ταξί

Στα ταξί η νέα καθημερινότητα μετά την άρση των μέτρων επιτρέπει να βρίσκεται στα αυτοκίνητα μόνον ένας πελάτης και ο οδηγός. Εξαίρεση είναι ένα άτομο που έχει προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του να υπάρχει και συνοδός.

Πρόστιμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Δεν είναι άγνωστες οι εικόνες με ουρές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον προ κορονοϊού εποχής. Γι΄ αυτό και υπάρχουν πρόστιμα αν εντοπιστεί ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Αυτό είναι:

  • 150 ευρώ αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει μόνο να σχηματίζεται η ουρά των ανθρώπων αλλά πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Πρόστιμα στα κομμωτήρια

Ο ελεγκτικός μηχανισμός προβλέπει ότι θα μπαίνουν μέσα στα κομμωτήρια οι ελεγκτές και θα ζητούν να βλέπουν πού είναι ο κατάλογος με τα ραντεβού και στην περίπτωση αυτή:

  • Αν δηλαδή το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Οι ελεγκτές, μάλιστα, θα προχωρούν και σε διασταυρώσεις, δηλαδή θα κοιτούν το ρολόι τους και θα ρωτούν τον πελάτη αν είναι αυτός που το όνομά του αναφέρεται στην ατζέντα.

Τι ισχύει τώρα στα κομμωτήρια: Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους, ενώ στο κατάστημα μπορούν να βρίσκονται μέχρι επτά άτομα το πολύ. Στα μικρά κομμωτήρια μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες. Η αναμονή είναι έξω από το μαγαζί, ενώ οι πελάτες προσέρχονται με ραντεβού. Θα πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους πελάτες. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Οι πελάτες δεν πρέπει να έχουν μαζί τους σακούλες από άλλα καταστήματα, παρά μόνο την τσάντα τους με τα απαραίτητα.

Ωράριο λειτουργίας: μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Πρόστιμα στα καταστήματα τεχνικού ελέγχου αυτοκινήτων

Το πρόστιμο σε αυτά τα καταστήματα είναι 2.000 ευρώ για όσους δεν κρατούν τα ραντεβού

Τι ισχύει για τα ασανσέρ

Στα ασανσέρ μπορεί και πρέπει να μπαίνει μόνο το 40% από τον αριθμό των ατόμων που αναγράφεται ότι πρέπει να μπαίνουν. Οπου υπάρχουν, όμως, οι κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ. Θα επιτρέπεται, δηλαδή, να χρησιμοποιούμε μόνο τις κυλιόμενες σκάλες.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ενα ακόμη ζήτημα, πάντως, που απασχολεί αρκετούς είναι ποια είναι τα έγγραφα που χρειαζόμαστε για να μετακινηθούμε εκτός νομού. Αυτά είναι:

  • Βεβαίωση από την εργασία του
  • Εάν είναι διαζευγμένος και πρέπει να πάρει το παιδί για να το πάει στη μητέρα του για παράδειγμα
  • Αν πρέπει να πάει σε μια κηδεία, αρκεί η συγγένεια να είναι μέχρι δεύτερου βαθμού και πάντα με το πιστοποιητικό θανάτου
  • Αν υπάρχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος με χαρτί γιατρού
  • Αν επιστρέφει στη μόνιμη κατοικία του