Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 19:13
ΒόλοςΤοπικά

Πρόταση για ίδρυση νομικής σχολής στον Βόλο






Ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν προλάβουν, όπως είπε, ιδιωτικά πανεπιστήμια με βάση τον νέο Νόμο

Την άμεση ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την έδρα του στον Βόλο, πριν μάλιστα, προλάβουν ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού να το κάνουν, με βάση τον νέο νόμο, είναι το ζήτημα που θέτει μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο για την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου ιδρύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και δικηγόρος, Βασίλης Τζέμος.

Στο περιθώριο εκδήλωσης της Ενωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ο κ. Τζέμος πρότεινε τη δημιουργία νομικής σχολής στον Βόλο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία σχολή με υψηλή ζήτηση, που θα μπορέσει να λειτουργήσει δίπλα στο Οικονομικό Τμήμα του Π.Θ. που είναι κορωνίδα, να προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών και να δώσει μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο. «Το θέτω μετ’ επιτάσεως στον επιστημονικό διάλογο. Πρέπει τώρα να προλάβουμε να ιδρύσουμε μία δημόσια νομική σχολή, στο κέντρο της Ελλάδας, πριν έρθει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και το κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας επίσης στο τραπέζι του διαλόγου και την ίδρυση σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.

Μιλώντας για τον νέο Νόμο που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Τζέμος τόνισε ότι αυτός θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπέστατο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο που θα προσφέρει σπουδές επιπέδου.

Κληθείσα να σχολιάσει την απώλεια εξαμήνου σε τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξαιτίας των φοιτητικών καταλήψεων ως αντίδραση στο νομοσχέδιο, η κ. Μακρή χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι φοιτητές θα αναγκαστούν να επαναλάβουν το εξάμηνο. «Τα πανεπιστήμια όμως έχουν αυτοδιοίκητο. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ευθύνη των ακαδημαϊκών να γίνουν διαδικτυακές εξετάσεις και να μην χαθεί το εξάμηνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους φοιτητές και τους γονείς», είπε χαρακτηριστικά.

Γεννητικό υλικό και προσωπικά δεδομένα

Στην ίδια εκδήλωση συζητήθηκε και το ζήτημα του γεννητικού υλικού και της αντιμετώπισή του είτε ως στοιχείο συναλλαγής είτε ως στοιχείο προσωπικότητας.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί μετά και την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, με την δικηγόρο, κ. Ευθυμία Χαζαρίδη να τονίζει ότι πρόκειται για θέμα βιοηθικής για το οποίο δεν υπάρχει σαφής θέση ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μολονότι «τις τελευταίες δεκαετίες με τη δωρεά γενετικού υλικού και τη χρήση του από ομόφυλα ζευγάρια, πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας».