1 2
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024 23:46
ΒόλοςΤοπικά

Ψάρια του γλυκού νερού στο λιμάνι του Βόλου






Διοχετεύονται στον Παγασητικό από τα πλημμυρισμένα νερά των παρακάρλιων περιοχών και δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας

Ψάρια του γλυκού νερού, κυρίως γριβάδια, τα παλιά καρλόψαρα, είναι οι ιχθύες που εντοπίζονται κατά διαστήματα στο λιμάνι του Βόλου και είναι νεκρά.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Προστευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος Δημήτρη Μιχαλάκη, όταν έγινε το πλημμυρικό φαινόμενο μεγάλες ποσότητες ψαριών εγκλωβίστηκαν στα νερά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Κάρλας, στα 180.000 στρέμματα.

Αυτά τα νερά η μοναδική διέξοδο που έχουν είναι να φύγουν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Μεσα από αυτά τα νερά φεύγουν προς τον Παγασητικό και μικρές ποσότητες ψαριών που παρασύρονται μέσω ρευμάτων.

«Όταν όμως αυτά τα ψάρια μένουν για μεγάλο διάστημα στο θαλασσινό νερό, δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να δεσμεύουν οξυγόνο για τον οργανισμό τους και πεθαίνουν από ασφυξία», αναφέρει χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπόψιν του φωτογραφικό υλικό που περιήλθε σε γνώση του από περιστατικά με νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου.

Για τα ψάρια που είναι μέσα στον Ταμιευτήρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, έχει αυξηθεί η διατροφή τους στην Κάρλα και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες επιβίωσής τους, καθώς αυξήθηκε και η ποσότητα των νερών.

«Έχουμε κάνει μετρήσεις και έχουμε και στοιχεία από μόνιμο παρατηρητήριο ότι έχουμε μέσα στην Κάρλα και αυξημένο οξυγόνο και μικρότερη αλατότητα σε σχέση με προ πλημμυρών. Το ίδιο ισχύει και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού στις πλημμυρισμένες εκτάσεις», σημειώνει.

Όταν έγινε το πλημμυρικό φαινόμενο ο Οργανισμός πήρε την πρωτοβουλία να ελέγξει σε τι κατάσταση είναι τα νερά της πλημμύρας που κινούνταν στον Παγασητικό κόλπο και της Κάρλας.

«Υπήρξε για μεγάλο διάστημα μετρήσεων των υδάτων περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, καθώς δεν υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες να δημιουργούν πρόβλημα ή να θέτουν ερωτήματα και να ανησυχούμε. Νέες μετρήσεις θα γίνουν και τον Σεπτέμβριο», σημειώνει.

Επίσης, εντός του Ταμιευτήρα υπάρχουν αυτόματοι μετρητές που μετρούν φυσικοχημικά στοιχεία του νερού, όπως την αλατότητα, το οξυγόνο, τη στάθμη του νερού, τα οποία, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι στο παρελθόν και πριν από τις πλημμύρες.

«Αν υπήρχε ο οποιοσδήποτε επιβαρυντικός παράγοντας, θα είχε δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα με το οξυγόνο ή την αγωγιμότηα.

Στη Κάρλα δεν είχαμε ποτέ φαινόμενο νεκρών ψαριών μετά τις πλημμύρες», δηλώνει κατηγορηματικά.

«Αυτό που περιμένουμε εμείς είναι τώρα που αποσύρονται τα νερά να δημιουργηθούν κάποιες λεκάνες αποκομμένες αλλά με πληθυσμούς που θα πεθάνουν αφού οι λεκάνες αυτές θα στεγνώσουν από νερό», καταλήγει.

Ο υγροβιότοπος της Κάρλας αυτή τη στιγμή είναι πιο υγιής από ποτέ από τότε που αποξηράνθηκε η λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επισημαίνεται ότι ο πρώην Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας έχει ενταχθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά από συγχωνεύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.