Νέο γύρο σημαντικών διεθνών επαφών ξεκινά από αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το επόμενο 10ήμερο θα επισκεφθεί διαδοχικά το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι, πιστοποιώντας, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πως η Αθήνα είναι παρούσα, όπου απαιτείται, προκειμένου να εξισορροπεί με αποτελεσματικότητα τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.
Κεντρικό θέμα των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, Έμανουελ Μακρόν, ο οποίος αποδεικνύεται μακράν ο συνεπέστερος υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η συνεννόηση και ο συντονισμός των επομένων βημάτων έναντι της τουρκικής παραβατικότητας. Ήχηρο, άλλωστε, είναι το μήνυμα του Παρίσιου περί αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας έτσι, όπως αποτύπωνεται στην κατάπλευση της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ, το οποίο πλαισιώνεται μεταξύ άλλων και από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσες.
Σήμερα και αύριο το Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα λάβει μέρος μαζί με μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, ενώ εν συνεχεία θα πλεύσει προς το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες του. Εξάλλου, τους δύο ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει και η σύσφιξη της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra.
Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους τρόπους αποτελεσματικής αναχαίτισης τους αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μίσελ, με τον οποίο θα δειπνήσει αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των επαφών του Βέλγου ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027 στις 20 Φεβρουαρίου. Υπενθύμιζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Μισέλ και τους λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες για τις ελληνικές θέσεις μέσω επιστολής του λίγες ημέρες πριν από την Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα.
Πάντως, στο μενού του δείπνου Μητσοτάκη – Μισέλ θα βρεθούν και οι παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από την κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για την χώρα μας πλούσιο μερίδιο από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο, καθώς η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έως το 2028. Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύει η Αθήνα και για τα κονδύλια, που αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Εν τω μεταξύ, ως απόπειρα διεύρυνσης της επιρροής της χώρας στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο της Μέσης Ανατολής εκλαμβάνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ριάντ και Άμπου Ντάμπι, καθώς τα ερείσματα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή αποδυναμώνονται. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η εξεταζόμενη από το Υπουργείο Άμυνας διάθεση μιας πυροβολαρχίας Πάτριο στη Σαουδική Άραβια αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και όπως λέγεται δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπλοκή στην διαμάχη της με άλλες χώρες, την ώρα, που αποδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, για την διάθεση της η Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας, που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείται.
Τα πρωθυπουργικά ταξίδια, πάντως, έχουν και έντονη οικονομική διάσταση. Στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσει με τις κεφαλές γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η L Oreal και άλλες, ενώ πλειάδα παραγωγικών Υπουργών αναμένεται να μετάσχουν στις εργασίες του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τόσο στο Παρίσι όσο και στις Βρυξέλλες πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια της να επιτύχει εντός του 2020 τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμη ένα όπλο στην ελληνική φαρέτρα είναι η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, που έφερε την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια πριν από την επενδυτική βαθμίδα, άναψε κατ ουσίαν το πράσινο φως στον ΟΔΔΗΧ, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου. Σημαντική βελτίωση κατεγράφη, άλλωστε, στις αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς ομολόγου, ενώ εντός της ημέρας θα κριθεί το επιτόκιο του 15ετους, όταν και θα κλείσει το βιβλίο προσφορών.