Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 09:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Public Issue: Βυθίστηκε η δημοτικότητα Τσίπρα -Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης






Με συναισθήματα οργής, απογοήτευσης, ακόμη και ντροπής αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την πορεία της χώρας -κάτι που έχει αντανάκλαση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα- όπως αποτυπώνεται στο Πολιτικό Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue.

Στη μηνιαία δημοσκόπηση, που δεν έχει ερώτημα πρόθεσης ψήφου, ο πρωθυπουργός έχει υποστεί βαθύ τραύμα στη δημοτικότητά του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μακράν τόσο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία όσο και στη δημοφιλία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει 45% θετικές γνώμες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μόνο 24% και έρχεται πέμπτος στη σχετική κατάταξη πολιτικών αρχηγών, πίσω από τον Β. Λεβέντη.

Επίσης, το 42% θεωρεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 22% που πιστεύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά για τη χώρα το 32%, έναντι μόλις 14% που επιλέγει τη σημερινή. Ενας στους δύο πάντως (52%) δηλώνει «καμία από τις δύο».

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές: Το 53% τάσσεται κατά και το 45% υπέρ.

Τα συναισθήματα των ερωτηθέντων για την κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Το 28% δηλώνει οργή/αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή.

Επιπλέον, 9 στους 10 (88%) πιστεύουν πως η Ελλάδα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή.

Το 58% των πολιτών, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και το χρέος, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη του 25% των ερωτηθέντων που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών προς τους δανειστές, όπως επίσης και το μικρότερο ποσοστό (9%) των πολιτών που εκτιμούν πως η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της.

 

Διαβάστε εδώ όλη την δημοσκόπηση σε μορφή PDF.

 

Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη, σε δείγμα 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτουν το εκλογικό δικαίωμα, 18-25/11/2016.

Πηγή: iefimerida.gr